Η γεωμηχανική μπορεί να βλάψει το Κλίμα αντί να το διορθώσει

1
1635

Ο 21ος αιώνας κυλάει και αυτή την περίοδο διανύουμε τα πιο ζεστά χρόνια στη μετεωρολογική ιστορία της Γης.

Η συχνότητα και η ένταση των κλιματικών μεταβολών που βιώνουμε αποδεικνύει ότι η μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου δεν επαρκεί για την ανάσχεση αυτής της καταστροφικής πορείας.

Ακόμα και εάν οι εκπομπές ρύπων με κάποιον μαγικό τρόπο εξαφανίζονταν ξαφνικά, η δυναμική που έχει ήδη δημιουργηθεί δεν μπορεί να ανακοπεί μονομιάς.

Κατά καιρούς οι επιστήμονες προτείνουν προηγμένες τεχνολογικές λύσεις στο παγκόσμιο πρόβλημα, όπως η γεωμηχανική.

Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη μελέτη κλιματικών επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT) υποδηλώνει ότι η γεωμηχανική μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες στο παγκόσμιο οικοσύστημα.

Η γεωμηχανική προτείνει την απελευθέρωση διμεθυλοσουλφιδίου στην ατμόσφαιρα, ώστε να δημιουργηθούν θειούχα αερολύματα που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και αυξάνουν τη νεφοκάλυψη.

Κατά συνέπεια, η γεωμηχανική υποτίθεται ότι προκαλεί ένα ψυκτικό φαινόμενο που αντισταθμίζει την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Έμπνευση για τη μέθοδο αποτελούν ορισμένα είδη φυτοπλαγκτόν που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα για να παράξουν διμεθυλοσουλφίδιο.

—Το φυτοπλαγκτόν

Μια πιθανή μέθοδος γεωμηχανικής είναι η «γονιμοποίηση» των ωκεανών με τη μαζική διασπορά θρεπτικών ουσιών ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν. Σε αυτήν επικεντρώθηκαν οι επιστήμονες.

«Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το ψυκτικό φαινόμενο θα αντιστάθμιζε την υπερθέρμανση του πλανήτη ειδικά στην Αρκτική» δηλώνει ο Μπέντζαμιν Μπράντλεϋ, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Παρόλα αυτά, εξηγεί, «θα μειώνονταν τα επίπεδα βροχόπτωσης σε όλο τον κόσμο και σε ορισμένα σε μεγάλο βαθμό. Η Ευρώπη, το Κέρας της Αφρικής (δηλαδή η Σομαλική Χερσόνησος)  και το Πακιστάν θα πλήττονταν από ανομβρίες.

Οι ερευνητές προειδοποιούν για τις ολέθριες συνέπειες της μείωσης των βροχοπτώσεων για τα οικοσυστήματα και τον άνθρωπο.

Η βίαιη μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών με σκοπό να διορθωθεί μια προηγούμενη αλλαγή όπως αυτή του Κλίματος θα πρέπει να μελετηθεί εις βάθος προτού προταθεί ως βιώσιμη λύση.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.