Υπέρταση, κάπνισμα και παχυσαρκία: φονική τριάδα που σκοτώνει εκατομμύρια

0
1202

Η υπέρταση, το κάπνισμα και η παχυσαρκία αποτελούν τις τρεις συχνότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Αναλυτικότερα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Στατιστικών Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, αξιολόγησαν 79 διαφορετικούς κινδύνους θανάτου σε 188 χώρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του, που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό έντυπο The Lancet έδειξε πως οι παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση έως το ακατάλληλο προς κατανάλωση νερό ευθύνονται για ολοένα περισσότερους θανάτους και ασθένειες στον πλανήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η υπέρταση είναι πρώτη στη λίστα πως η κύρια αιτία θανάτου αφού το 2013 κόστισε τη ζωή σε 10,4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το ειδικό βάρος της στη θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 49% από το 1990 έως σήμερα. Η υπέρταση είναι πιο επικίνδυνη για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Συνολικά οι θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν οι άνθρωποι ζούσαν πιο προσεκτικά και υγιεινά, εκτιμώνται σε σχεδόν 31 εκατομμύρια το 2013 έναντι 25 εκατομμύρια το 1990.

Ένας στους πέντε θανάτους, δηλαδή το 21% παγκοσμίως, αποδίδεται σε κινδύνους που σχετίζονται με την κακή διατροφή.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Κρίστοφερ Μάρεϊ «υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων, αποφεύγοντας ορισμένους κινδύνους, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή ή η ρύπανση του αέρα».

Επίσης, οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν διαφέρουν σήμερα αρκετά μεταξύ των δύο φύλων. Το κάπνισμα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τους άνδρες (Νο 2 κίνδυνος, σχετιζόμενος με 4,4 εκατ. θανάτους), από ό,τι για τις γυναίκες (Νο 6 κίνδυνος, με 1,4 εκατ. θανάτους). Το αλκοόλ βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα κινδύνων για τους άνδρες (Νο 6), αλλά όχι για τις γυναίκες.

Όσον αφορά τους κυριότερους παράγοντες απώλειας υγείας στους ενηλίκους, είναι ανάλογοι με τους κινδύνους πρόωρου θανάτου. Η πρώτη τριάδα είναι η υπέρταση, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι πως οι κίνδυνοι εμφανίζουν και γεωγραφική διαφοροποίηση. Στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική για παράδειγμα η παχυσαρκία βρίσκεται στην κορυφή των κινδύνων, στην Ασία η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πρώτη στη λίστα, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το κάπνισμα.

Σχόλια