ΑΠΕ και εξοικονόμηση γλιτώνουν δισ. Ευρώ από το σύστημα Υγείας

0
1651

Τα έργα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας δεν συμβάλλουν μόνο στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ωφελούν και τη δημόσια υγεία.

Μια έκθεση με τίτλο «Υγειονομικά και Κλιματικά οφέλη διαφόρων επιλογών ενεργειακής εξοικονόμησης και ανανεώσιμης ενέργειας» που συνέγραψαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Τ.Η. Τσαν» του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υπολογίζει σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια την εξοικονόμηση χρημάτων για το υγειονομικό σύστημα των ΗΠΑ από τις «πράσινες» ενεργειακές λύσεις.

Οι ερευνητές εστίασαν στον αντίκτυπο έργων ενεργειακής απόδοσης και ΑΠΕ σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ στον Ατλαντικό και στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.

Υπολόγισαν ότι ανάλογα με την τοποθεσία και το είδος του έργου, τα οφέλη από την εξοικονόμηση και τις ΑΠΕ κυμάνθηκαν από 5,7 εκατομμύρια δολάρια έως 210 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τις μεγαλύτερες αποδόσεις σε αυτό το πεδίο πέτυχαν τα αιολικά πάρκα και τα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας.

Βασικός λόγος ήταν «η μείωση των εκπομπών ρύπων από ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ορυκτών καυσίμων». Κατά δεύτερο λόγο, επισημάνθηκαν διαφορετικά οφέλη ανά περιοχή, ανάλογα με τις ποσότητες άνθρακα που εξοικονομήθηκαν και τον πληθυσμό των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.

Σύμφωνα με την Harvard Gazette, “μια αιολική μονάδα κοντά στο Σινσινάτι κόμισε διπλάσια οφέλη από μια στη Βιρτζίνια, λόγω της πυκνότερης κατοίκησης στο Σινσινάτι και τη μεγαλύτερη μείωση που επιτεύχθηκε στις βρώμικες Κιλοβατώρες».

—Γεωγραφία και σενάρια

Σε γεωγραφικό επίπεδο, επιλέχθηκαν τοποθεσίες στο Σικάγο, το Σινσινάτι, το βόρειο Οχάιο, την ανατολική Πενσυλβάνια και τη Βιρτζίνια, διότι εκεί ο μεγαλύτερος όγκος της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από ένα μείγμα φυσικού αερίου και άνθρακα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον πιθανό αντίκτυπο από την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου ισχύος 500 Μεγαβάτ ή ενός φωτοβολταϊκού ίσης ισχύος και εναλλακτικά την εφαρμογή δύο διαφορετικών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας: 500 Μεγαβάτ στη διαχείριση της ζήτησης ενέργειας σε ώρες αιχμής ή 150 Μεγαβάτ στη διαχείριση φορτίων βάσης (το οποίο εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει ισοδύναμη ισχύ ενέργειας κάθε χρόνο με τα 500 MW στα φορτία αιχμής).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Mηχανικών (IEEE), τα φωτοβολταϊκά και η εξοικονόμηση αιχμής (DSM) λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια κορυφώνεται και κατά κύριο λόγο εκτοπίζουν φορτία από μονάδες φυσικού αερίου και όχι άνθρακα.

Αντιθέτως, η αιολική ενέργεια και η διαχείριση των φορτίων βάσης λειτουργούν περισσότερο εκτός ωρών αιχμής εκτοπίζοντας περισσότερο άνθρακα σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά και τη διαχείριση των φορτίων αιχμής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το «μοντέλο υψηλής ανάλυσης» του Εργαλείου Προσομοίωσης Περιβαλλοντικών Πολιτικών για Παρεμβάσεις στο Δίκτυο Ηλεκτρισμού (EPSTEIN).

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα μπορούσε να συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων ως προς την τοποθεσία εγκατάστασης έργων ΑΠΕ, με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών τους για τη δημόσια υγεία.

«Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και η ανανεώσιμη ενέργεια μπορούν να αποφέρουν ουσιαστικά πλεονεκτήματα τόσο για το Κλίμα όσο και για τη Δημόσια Υγεία και ότι τα ευρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια συγκεντρωτική ανάλυση κόστους αυτών των έργων» τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Τζόναθαν Μπουονακόρε, ερευνητής του Κέντρου Υγείας και Παγκόσμιου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε τον αντίκτυπο από άλλους σχετικούς με τις ηλεκτροπαραγωγικές πηγές παράγοντες, όπως ο συνολικός κύκλος ζωής της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και φυσικό αέριο, ωστόσο ο Δρ Μπουονακόρε σημείωσε ότι αυτά τα στοιχεία θα συμπεριληφθούν σε μελλοντικές μελέτες.

Σχόλια