Λιγνιτική «θηλιά» για τη ΔΕΗ που θέλει να ρυπαίνει «τζάμπα»

0
3102

Παρότι το κόστος ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ θα αυξηθεί κατά 280 εκατ. Ευρώ το 2015, εξαιτίας της υποχρέωσης αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων, η Επιχείρηση δεν σκοπεύει να στραφεί σε πιο βιώσιμες τεχνολογίες.

Μιλώντας σε εκδήλωση συνδικαλιστικών στελεχών στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης χαρακτήρισε ως μείζον πρόβλημα την προμήθεια των πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί  που μπορεί να απειλήσει ακόμα και το ίδιο το μέλλον της λιγνιτικής παραγωγής μαζί με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα κόστος που θα μετακυληθεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αριθμούς, η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή προμηθεύεται πιστοποιητικά με κόστος 7 ευρώ τον τόνο ενώ τώρα έχουν φτάσει στα 8 ευρώ/τόνο και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ ακόμα και στα 20 Ευρώ ανά τόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής για το σύνολο των εκπεμπόμενων ρύπων από τους ηλεκτροπαραγωγούς αποτελεί θεσμική υποχρέωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντί λοιπόν η ΔΕΗ να αναζητήσει τρόπους μείωσης των εκπομπών ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη θα διεκδικήσει δωρεάν δικαιώματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Πολωνίας, ίσως την πλέον βρώμικη ενεργειακή οικονομία στην Ευρώπη, η οποία ζήτησε και πέτυχε την απαλλαγή από την υποχρέωση για αγορά πιστοποιητικών και την χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών. Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ χορηγούνται δωρεάν πιστοποιητικά σε χώρες με εξάρτηση από στερεά καύσιμα, των οποίων το ΑΕΠ είναι κάτω του 60% του κοινοτικού μέσου όρου, όπως υπενθύμισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Υπεραμύνθηκε, τέλος, της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής, ενώ τόνισε ότι η απόφαση για τη δεύτερη λιγνιτική μονάδα της Φλώρινας θα ληφθεί ανάλογα με τις εξελίξεις σε σχέση με τη λειτουργία των ορυχείων αλλά και με το εάν θα επιτύχει η χώρα μας την προμήθεια δωρεάν πιστοποιητικών εκπομπής.

econews

Σχόλια