Μεταλλωρύχοι σε σκηνές και στοές αναμένουν το ΣτΕ για τα μεταλλεία χρυσού

0
122

Όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ εργάζεται για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταλλείων Κασσάνδρας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, όπως αυτές ορίζονται συνταγματικά κατά την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Έγιναν συστηματικές επαφές με τις κεντρικές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες της διοίκησης, τους εργαζόμενους και τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη με στόχο την αποκλιμάκωση της κοινωνικής έντασης.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΑΠΕΝ τονίζει ότι δεν θα προχωρήσει σε σχετικές αποφάσεις μέχρι την λήψη της αναμενόμενης δικαστικής απόφασης από το ΣτΕ.

—Έξω από το ΥΠΑΠΕΝ οι μεταλλωρύχοι

Εντωμεταξύ, περισσότεροι από 40 μεταλλωρύχοι από τα μεταλλεία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής έχουν κατασκηνώσει από χθες το πρωί έξω από το ΥΠΑΠΕΝ στη λεωφόρο Μεσογείων, απαιτώντας να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν την επαναλειτουργία των έργων στην Ολυμπιάδα, το Μαντέμ-Λάκκο, και τις Σκουριές.

Νωρίς το πρωί, αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ η οποία, αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα τη νέα απόφαση του ΣτΕ, όπου προσέφυγε εκ νέου η εταιρεία, προκειμένου να γίνει άρση της υπουργικής απόφασης για παύση εργασιών.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ύστερα από την «αυθαίρετη», όπως την χαρακτήρισαν, υπουργική απόφαση του τέως υπουργού ΠΑΠΕΝ, Πάνου Σκουρλέτη, μία ημέρα πριν την παραίτηση της κυβέρνησης, έγινε ανάκληση των εγκρίσεων των τεχνικών μελετών, 700 άτομα οδηγήθηκαν σε απόλυση από την εταιρία, 1.200 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες, ενώ μόλις 100 άτομα παραμένουν επιτόπου για την επίβλεψη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μεταλλωρύχο, οι οποίοι έφθασαν στην Αθήνα με μισθωμένο όχημα από τα σωματεία τους, φωνάζοντας συνθήματα κατά του πρώην υπουργού, χτυπώντας τα κράνη τους στο έδαφος, έχοντας κρεμάσει μαύρες σημαίες στα επτά μπλε αντίσκηνα και πανό στο οποίο αναγράφεται

«Ήρθαμε Αθήνα για την ευημερία. Είμαστε εργαζόμενοι από τα μεταλλεία» ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημά τους.

«Μας έκλεψαν τη δουλειά», καταγγέλλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο έφορος του σωματείου υπογείων στοών Ηρακλής Ζάμπρας. «Απαιτούμε να ξανανοίξουν τα μεταλλεία». «Το ΣτΕ έχει, ήδη, γνωμοδοτήσει θετικά σε σχέση με τη μέθοδο flash melting, η οποία χρησιμοποιείται και δεν συντρέχει κανένας λόγος για την παύση των εργασιών» προσθέτει.

—Βγήκαν «άρρωστοι» από τις στοές

Συνολικά 24 μεταλλωρύχοι βγήκαν το μεσημέρι από τις στοές της Ολυμπιάδας, μετά από δεκαεπτά μέρες παραμονής τους εκεί μαζί με άλλους υπογείτες συναδέλφους τους, που εξακολουθούν να παραμένουν έγκλειστοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σταμάτημα των εργασιών στα μεταλλεία.

Δύο από τους υπογείτες στις στοές της Ολυμπιάδας κρίθηκε από τον γιατρό εργασίας της εταιρίας ότι έπρεπε να μεταφερθούν στην επιφάνεια για εξετάσεις, ενώ και οι υπόλοιποι που βγήκαν από τα υπόγεια εξετάστηκαν επίσης από την ομάδα υγιεινής και ασφάλειας της εταιρίας.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος του τμήματος υγείας της εταιρίας, γιατρός, Βασίλης Βασιλειάδης, αρκετοί μεταλλωρύχοι εμφανίζουν λόγω του πολυήμερου εγκλεισμού τους στις στοές «δυσφορία, κόπωση και καταβολή δυνάμεων» και για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τον ίδιο, ειδικά για τους δύο, σήμερα το μεσημέρι, ασθενοφόρο της εταιρίας και όχημα μεταφοράς προσωπικού. Ο ένας από τους δύο βγαίνοντας εξετάστηκε επί τόπου και ο άλλος μεταφέρθηκε στο ιατρικό τμήμα της εταιρίας στο Μαδέμ Λάκκο.

«Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους, έστω κι εξαντλημένοι και δεν είναι εύκολο να τους πείσει κανείς να διακόψουν, έστω και για λίγο, αν και υπάρχει επιβάρυνση για την υγεία τους, λόγω των συνθηκών και της πολυήμερης παραμονής τους μέσα στις στοές, ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Για αυτό και καθημερινά βρισκόμαστε κάτω με την ομάδα για να παρακολουθούμε και να εξετάζουμε τις συνθήκες και την κατάσταση της υγείας τους. Σημαντικό ρόλο έπαιξε για να πειστούν να βγουν κάποιοι από αυτούς και η στάση και η αντιμετώπιση της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.

Σχόλια