Ένας «Σκαντζόχοιρος» εξερευνά εξωγήινους κόσμους

0
96

Ένα μικρό ρομποτικό όχημα με εξογκώματα που το κάνουν να μοιάζει με σκαντζόχοιρο επιστρατεύει η NASA στην επιχείρηση αποκάλυψης των μυστικών του πλανήτη Άρη και άλλων διαστημικών σωμάτων.

Το ρομπότ που κατασκεύασε ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια ΜΙΤ και Στάνφορντ και το εργαστήριο αεριοπροώθησης JPL της NASA θα έχει ως αποστολή τη συλλογή δεδομένων από δύσβατες περιοχές τις οποίες δεν μπορεί να προσεγγίσει το Curiosity, τo Philae και άλλα επίγεια οχήματα που επισκέπτονται πλανήτες ή αστεροειδείς.

Στο εσωτερικό του ρομπότ υπάρχουν διάφορα όργανα και αισθητήρες που διενεργούν μετρήσεις και αναλύσεις του εδάφους και του αέρα. Επίσης, κάτω από το σασί του λειτουργεί ένα σύστημα εσωτερικών σφονδύλων και φρένων που του επιτρέπουν να κινείται με αναπηδήσεις ώστε να διασχίζει τα δύσβατα εδάφη.

Ο κυβικός «Σκαντζόχοιρος» δεν έχει πάνω και κάτω μέρος και θα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από την έδρα πάνω στην οποία θα έχει προσγειωθεί.

Τα όργανα αυτά μοιάζουν με ακίδες και παραπέμπουν στα αγκάθια του σκαντζόχοιρου.  Η εν λόγω συσκευή δεν επηρεάζεται από τις συνθήκες χαμηλής βαρύτητας που επικρατούν σε εξωγήινους κόσμους, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις εξερεύνησης αστεροειδών.

Προς το παρόν, δύο πρωτότυπα της τεχνολογίας, ένα από το JPL και ένα από το Στάνφορντ υποβάλλονται σε δοκιμές υπό συνθήκες μικροβαρύτητας στο αεροσκάφος C-9 της NASA.

econews

 

Σχόλια