Οι πρωτόγονοι έτρωγαν βρώμη πριν από την εμφάνιση της γεωργίας

0
252

Οι πρωτόγονοι άνθρωποι έτρωγαν βρώμη προτού εμφανιστεί η γεωργία και αρχίσει η καλλιέργεια των δημητριακών. Ενδείξεις αυτού του πρωτόγονου «κουάκερ» βρήκαν Ιταλοί επιστήμονες σε σπήλαιο της νοτιοανατολικής Ιταλίας όπου κατοικούσαν παλαιολιθικοί νομάδες.

Εκτιμάται ότι αυτοί έτρωγαν βρώμη πριν από 32.600 χρόνια, 25.000 χρόνια προτού εμφανιστεί η γεωργία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μάρτα Μαριότι Λίπι του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Science» και το «New Scientist», έκαναν την ανακάλυψη σε ένα σπήλαιο της νοτιοανατολικής Ιταλίας, όπου ζούσαν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και το οποίο ήταν γεμάτο με βραχογραφίες αλόγων και εργαλεία της λίθινης εποχής.

Οι επιστήμονες βρήκαν πολλά ίχνη από σπόρους βρώμης πάνω σε ένα λίθινο «γουδί». Σε αυτό μάλλον οι προϊστορικοί άνθρωποι άλεθαν με πέτρες τους κόκκους από τα άγρια φυτά της βρώμης, αφού προηγουμένως τους είχαν εκθέσει σε θερμότητα, πιθανώς για να τους αποξηράνουν, διαδικασία που ακολουθείται και σήμερα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αν και δεν υπάρχουν ακόμη απτές αποδείξεις ότι οι σπόροι βρώμης στη συνέχεια ανακατεύονταν με νερό και βράζονταν ή μαγειρεύονταν με άλλο τρόπο, κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί πιθανό. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν μάλιστα ότι οι πρόγονοί μας κοπανούσαν και έτρωγαν διάφορα άγρια δημητριακά ακόμη παλαιότερα.

Η κατανάλωση υδατανθράκων θεωρείται ως το καύσιμο της ανθρώπινης εξέλιξης καθώς συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Πηγή ΑΠΕ

Σχόλια