Ο πληρέστερος χάρτης πρωτεΐνών δείχνει την κοινή ρίζα ανθρώπου-ζώων

0
443

Τον πληρέστερο «χάρτη» πρωτεϊνών που διαθέτουμε μέχρι σήμερα κατάρτισαν πρόσφατα αμερικανοί και καναδοί επιστήμονες.

Ο νέος χάρτης αποτυπώνει υπερδεκαπλάσιες σχέσεις μεταξύ διαφορετικών πρωτεϊνών από αυτές που γνωρίζαμε και μπορεί να αποκαλύψει με ακρίβεια των τρόπο δόμησης των κυττάρων και στη συνέχεια των ιστών των οργανισμών.

Η συνεργασία μεταξύ των πρωτεϊνών δεν οδηγεί μόνο στο χτίσιμο των κυττάρων, αλλά και εγγυάται την καλή υγεία ενός οργανισμού. Με τη βοήθεια του χάρτη, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αποκαλύψουν τις πρωτεϊνικές αιτίες διαφόρων παθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χάρτης θα είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους τους επιστήμονες του κόσμου μέσω ανοιχτών βάσεων δεδομένων.

—Η μελέτη

Οι πρωτεΐνες είναι τα προϊόντα των γονιδίων, που καθορίζουν τη λειτουργία και την κατάσταση της υγείας ενός κυττάρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Αντριου Έμιλι του Πανεπιστημίου του Τορόντο και Έντουαρντ Μαρκότε του Πανεπιστημίου του Τέξας-Όστιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευσηn στην επιθεώρηση «Nature», ανακάλυψαν τις περισσότερες από ένα εκατομμύριο αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων πρωτεϊνών που υπάρχουν στα ανθρώπινα κύτταρα και στα κύτταρα άλλων οργανισμών.

Σημειώνεται ότι ακόμα και σήμερα εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τη λειτουργία της τεράστιας πλειονότητας αυτών των πρωτεϊνών.

—Τι περιλαμβάνει ο χάρτης

Ο «χάρτης» περιέλαβε πρωτεΐνες κυττάρων από ένα εννέα είδη αντιπροσωπευτικά όλου του «δέντρου της ζωής»: ζυμομύκητες, αμοιβάδες, θαλάσσιες ανεμώνες, μύγες, σκουλήκια, αχινούς, βατράχους, ποντίκια και ανθρώπους.

Πλέον, για όλα τα ζώα, οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν πάνω από ένα εκατομμύριο πρωτεϊνικές αλληλεπιδράσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δεκάδες χιλιάδες τέτοιες αλληλεπιδράσεις έχουν μείνει αναλλοίωτες από την εμφάνιση στη Γη του πρώτου πολύπλοκου κυττάρου, πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Πολλές συνεργασίες μεταξύ πρωτεϊνών στα ανθρώπινα κύτταρα είναι ίδιες ακριβώς με εκείνες σε άλλα ζώα, πράγμα που επιβεβαιώνει την κοινή εξελικτική πορεία όλων των οργανισμών πάνω στον πλανήτη μας.

econews

Σχόλια