Η θαλάσσια χελώνα Αιμιλία επέστρεψε σπίτι

0
55

Η Αιμιλία βρέθηκε στις 2 Ιουνίου από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην παραλία του Κυπαρισσιακού κόλπου, και πιο συγκεκριμένα στη θέση Βουνάκι, τραυματισμένη από επίθεση αγέλης σκύλων.

Η χελώνα δέχτηκε επίθεση αμέσως αφού είχε εναποθέσει τα αβγά της στην άμμο. Με δύο βαριά τραύματα στους ώμους δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες στην παραλία από τους εθελοντές του Αρχέλωνα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής.

Εκεί παρέμεινε υπό φαρμακευτική περίθαλψη και καθημερινή παρακολούθηση για τρεις μήνες έως ότου τα τραύματά της επουλωθούν και μπορέσει να επιστρέψει στη φύση.

Μέσα σε αυτό τρίμηνο, μακριά από την θάλασσα, ειδικά καταρτισμένοι εθελοντές τη φρόντιζαν καθημερινά και την 1η Σεπτεμβρίου ήρθε η ώρα να γυρίσει πίσω στο σπίτι της.

Συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος που θέλησε να την παρατηρήσει και να τη θαυμάσει, καθώς αυτή άφηνε τα τελευταία χνάρια της στην στεριά και πλησίαζε την θάλασσα. Εθελοντές βρίσκονταν στον χώρο της απελευθέρωσης και με βαθιά συγκίνηση παρακολουθούσαν την Αιμιλία να απομακρύνεται. Κάποιοι από αυτούς την είχαν βρει τραυματισμένη στην παραλία τρεις μήνες πριν και τώρα την αντίκριζαν δυνατή και έτοιμη να συνεχίζει την ζωή της.

Με αποχαιρετιστήριο το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη», αλλά και τις ευχές όλων μας για «καλό ταξίδι», την είδαμε να απομακρύνεται πια κολυμπώντας στο θαλάσσιο περιβάλλον αυτό που για τόσο καιρό της στερήθηκε. Η περίθαλψη και αποκατάσταση μίας ενήλικης χελώνας έχει μεγάλη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί κομμάτι του αναπαραγωγικού πληθυσμού του υπό εξαφάνιση είδους. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να μειώσουμε τις ανθρώπινες απειλές προς τις θαλάσσιες χελώνες, με σωστή ενημέρωση αλλά και με σεβασμό στις υποδείξεις του καταρτισμένου προσωπικού του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Grecotel Οlympia Riviera Resort για την πολύχρονη φιλοξενία και υποστήριξή καθώς και για την συμβολική υιοθεσία μίας τραυματισμένης χελώνας, για την οποία καλύφθηκαν τα έξοδα σε φάρμακα και τροφές καθώς και βασικές ανάγκες του Κέντρου Διάσωσης για δύο μήνες.

Σχόλια