Τα παιδιά που μεγαλώνουν στη φύση δεν εμφανίζουν άσθμα και αλλεργίες

0
145

Η ανατροφή των παιδιών στη φύση ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και προλαμβάνει την εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα παλαιότερων ερευνών που υποστηρίζουν ότι η ανατροφή ενός παιδιού σε φάρμα, ιδίως εάν εκεί εκτρέφονται ζώα, δρα προστατευτικά για τον οργανισμό του, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για το άσθμα.

Η «υπόθεση υγιεινής» υποστηρίζει ότι καθώς οι κοινωνίες αποκτούν καλύτερη πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής, η επαφή με τα βακτήρια και άλλους μολυσματικούς παράγοντες μειώνεται, κάτι που ενδέχεται να υπονομεύσει τη σωστή λειτουργία σημαντικών στοιχείων του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, όπως για παράδειγμα τα λευκά αιμοσφαίρια.

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν αυτήν την άποψη και έρχονται να προστεθούν στις περίπου 20 έρευνες μέχρι σήμερα, που έχουν διαπιστώσει ότι όσα παιδιά μεγαλώνουν σε κτηνοτροφικές περιοχές, όπου παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα, κινδυνεύουν λιγότερο από αλλεργίες και άσθμα.

Οι ερευνητές του Διαπανεπιστημιακού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας (VIB) της Φλάνδρας και του Πανεπιστημίου της Γάνδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπαρτ Λάμπρεχτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δήλωσαν ότι πλέον είναι βέβαιο πως η έκθεση ενός παιδιού στη σκόνη ενός αγροκτήματος, η οποία είναι γεμάτη μικροοργανισμούς, «χτίζει» αποτελεσματικές άμυνες έναντι του αλλεργικού άσθματος.

—Η σκόνη εκπαιδεύει τον οργανισμό

Αυτός ο βιολογικός μηχανισμός λειτουργεί ως εξής: τα σωματίδια σκόνης σε μιας φάρμα «εξασκούν» την κυτταρική μεμβράνη στο εσωτερικό της αναπνευστικής οδού, ώστε αυτή να εξοικειώνεται με τους αλλεργιογόνους παράγοντες. Αυτό οφείλεται σε ένα ένζυμο, το Α20, το οποίο παράγει το σώμα κατά την επαφή του με τη σκόνη του αγροκτήματος.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα τόσο με πειραματόζωα όσο και με ανθρώπους, και ανακάλυψαν πως οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα και αλλεργίες έχουν έλλειψη στο συγκεκριμένο ένζυμο.

Οι ερευνητές διενήργησαν επίσης δοκιμές σε 2.000 παιδιά που ζουν σε φάρμες και επιβεβαίωσαν ότι τα περισσότερα από αυτά είναι προστατευμένα. Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να εντοπίσουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία μέσα στη σκόνη των αγροκτημάτων, η οποία παρέχει αντιαλλεργική προστασία στα παιδιά.

Βασικός στόχος της έρευνας είναι να εντοπιστούν συγκεκριμένες πρωτεΐνες, οι ενδοτοξίνες, που βρίσκονται στην κυτταρική μεμβράνη αρκετών κοινών βακτηρίων (όπως το κολοβακτηρίδιο E.coli). Όσο πιο καθαρός είναι ένας χώρος (π.χ. ένα διαμέρισμα στην πόλη), σε τόσο μικρότερη επαφή έρχεται κάποιος με αυτές τις ενδοτοξίνες, πράγμα που δεν «εκπαιδεύει» πλέον το ανοσοποιητικό σύστημά του και την επιφάνεια της αναπνευστικής οδού του, με συνέπεια αλλεργίες και άσθμα να εκδηλώνονται συχνότερα.

Όταν καταστεί εφικτός ο εντοπισμός της δραστικής ουσίας που αυξάνει την παραγωγή του ενζύμου Α20, τότε ανοίγει ο δρόμος για την πρόληψη του άσθματος μέσω ενός νέου φαρμάκου, πιθανώς εμβολίου.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα χρειαστούν ακόμη χρόνια έρευνας, έως ότου αυτό γίνει πραγματικότητα.

econews

Σχόλια