Βρέθηκε σκορπιός με μήκος 1,5 μέτρο

0
173

Το απολίθωμα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους θαλάσσιου σκορπιού που θυμίζει τέρας από ταινία επιστημονικής φαντασίας ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ.

Το φοβερό πλάσμα ζούσε στις θάλασσες πριν από 467 εκατομμύρια χρόνια και το απολίθωμά του ανακαλύφθηκε στη μεσοδυτική Πολιτεία Άιοβα των ΗΠΑ, η οποία πλέον δεν βρέχεται από τη θάλασσα.

Με μήκος πάνω από 1,5 μέτρο, ο σκορπιός με την επιστημονική ονομασία Pentecopterus decorahensis (σσ πήρε το όνομά του από το αρχαίο ελληνικό πλοίο «πεντηκόντορο», ένα γρήγορο και επιθετικό πλοίο με 50 κωπηλάτες) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους, ίσως και ο αρχαιότερος, θηρευτής της εποχής του.

Πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό είδος ευρυπτέριδου, μια ομάδα θαλάσσιων αρθρόποδων και συγγενεύει με τις σημερινές αράχνες, τα τσιμπούρια και τους αστακούς.

seascorpion_ap

Τους επιστήμονες ενθουσίασε η πολύ καλή κατάσταση του απολιθώματος, αφού κατάφεραν να ξεφλουδίσουν το εξωτερικό κέλυφος και να δουν μικροσκοπικές λεπτομέρειες στο εσωτερικό, ακόμα και μικρές τρίχες στα πόδια.

Το εύρημα είναι τουλάχιστον 10 εκατ. χρόνια παλαιότερο από το αρχαιότερο ευρυπτέριδο που είχε βρεθεί μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέημς Λάμντσελ του Πανεπιστημίου Γιέηλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «BMC Evolutionary Biology».

econews

Σχόλια