Ανακύκλωση και κομποστοποίηση σε «οικολογικές νησίδες» από τον Δήμο Ευρώτα

0
1534

Στη δημιουργία «Οικολογικών Νησίδων» προχωρά ο Δήμος Ευρώτα, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματός του για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι «Οικολογικές Νησίδες» είναι οριοθετημένοι χώροι, αρκετά μεγάλοι σε έκταση όπου τοποθετούνται κάδοι για να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες. Η χρήση τους επιτρέπει την επιτυχέστερη διαλογή των απορριμμάτων, τη μείωση του όγκου από τους συμβατούς κάδους και κατά συνέπεια τη μείωση του κόστους συγκομιδής των απορριμμάτων.

Σε πρώτη φάση οι «Οικολογικές Νησίδες» τοποθετούνται στα δύο μεγαλύτερα Τοπικά διαμερίσματα του Δήμου, στη Σκάλα και στο Βλαχιώτη, λόγω αυξημένων αναγκών.

Ειδικότερα στη Σκάλα, η «Οικολογική Νησίδα» βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Γηπέδου, ενώ στο Βλαχιώτη βρίσκεται σε χώρο πλησίον του Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου. Οι «Οικολογικές Νησίδες» περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση τρεις μεγάλους κάδους (σκάφες), όπου εκεί ρίχνονται τα ογκώδη αντικείμενα, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οι μεγάλες συσκευασίες ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, χαρτόνι, γυαλί κτλ) και τα κλαδέματα. Όλοι οι πολίτες καλούνται να μεταφέρουν τα παραπάνω απορρίμματα στα συγκεκριμένα σημεία.

Η λειτουργία των «Οικολογικών Νησίδων» αναμένεται να διευκολύνει το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αλλά και να βελτιώσει την αισθητική εικόνα του Δήμου.

—Στα “Ξηροκάμπια” τα υπολείμματα των καλλιεργειών

Ο Δήμος Ευρώτα προχωρά στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανονισμών στη διαδικασία συγκομιδής των απορριμμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης τους που υλοποιεί τους τελευταίους μήνες.

Ειδικά για τους αγρότες, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι του Δήμου πληθυσμιακά, προβλέπεται να συλλέγουν και να μεταφέρουν οι ίδιοι τα κλαδέματά τους και κάθε είδους υπολείμματα των καλλιεργειών τους (οργανική ύλη π.χ εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά κλπ) στο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμουστα «Ξηροκάμπια», ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα και ταχύτερα η «κομποστοποίησή» τους.

Η τήρηση του παραπάνω κανονισμού κρίνεται υποχρεωτική, καθώς θα συμβάλλει αρχικά στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων από τους συμβατούς κάδους και μακροπρόθεσμα στη μείωση του κόστους συγκομιδής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γεωργικό Ινστιτούτο Δήμου Ευρώτα, στο τηλ. 2735055015.

Πηγή: www.lakonikos.gr

Σχόλια