Διαδόθηκε και φέτος η ετήσια «Φάρσα του Άρη» – Mars Hoax

0
129

Γνωρίζεται τι είναι η διαδικτυακή «Φάρσα του Άρη» (Mars Hoax); Όλα ξεκίνησαν το 2002 από τη διάδοση ενός «παρεξηγημένου» email το οποίο σκοπό είχε να ενημερώσει το κοινό από τη σύγκλιση των τροχιών του Άρη και της Γης σε πολύ κοντινή απόσταση στις 27 Αυγούστου 2003.

Το φαινόμενο «θα κορυφωθεί στις 27 Αυγούστου όταν ο Άρης φτάσει στην απόσταση των 34.649.589 μιλίων [55.763.108 χιλιόμετρα] από τη Γη και θα είναι (μετά το φεγγάρι) το λαμπρότερο αντικείμενο του νυχτερινού ουρανού» έγραφε το email και προσέθετε ότι «σε μια μέτρια μεγέθυνση 75X, ο Άρης θα φαίνεται μεγάλος όσο η Σελήνη στο γυμνό μάτι».

Από τότε το email έρχεται στην επιφάνεια κάθε χρόνο αφού πολλοί βιαστικοί αναγνώστες δεν έδωσαν σημασία στη φράση «μεγέθυνση 75Χ» και συμπέραναν ότι ο γειτονικός πλανήτης θα φαίνεται το ίδιο μεγάλος με το φεγγάρι.

Παρόλα αυτά ο Άρης είναι μόλις δύο φορές μεγαλύτερος από τη Σελήνη σε όγκο, οπότε για να έχει το ίδιο φαινόμενο μέγεθος θα έπρεπε να απέχει μόλις δύο φορές περισσότερο από ό,τι το φεγγάρι, περίπου 766.000 χιλιόμετρα μακριά.

Η απόσταση Γη-Άρη διαρκώς αυξομειώνεται καθώς οι δύο πλανήτες κινούνται γύρω από τον Ήλιο σε διαφορετικές τροχιές και με διαφορετικές ταχύτητες.

Δυστυχώς, ο Άρης θα έχει τη συνηθισμένη του εμφάνιση στον ουρανό το βράδυ της Πέμπτης.

Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση επτά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το κοντινό πέρασμα του 2003, όταν και βρέθηκε στη μικρότερη απόσταση από τη Γη των τελευταίων 60.000 ετών.

Σχόλια