Σκόνη στο σπίτι: η σύσταση, το CSI και τα οφέλη

0
455

Το ξεσκόνισμα του σπιτιού μπορεί να είναι μια άχαρη και βαρετή διαδικασία, αλλά μετά από την ανάγνωση αυτού του άρθρου πιθανότατα θα αναθεωρήσετε την άποψή σας. Ίσως και όχι.

Όπως επισημαίνει μια νέα αμερικανική μελέτη, η σκόνη περιέχει χιλιάδες βακτήρια και μύκητες και μάλιστα αποτελεί το ακριβές «δακτυλικό» αποτύπωμα της κατοικίας μας αφού η ανάλυσή της μπορεί να αποκαλύψει τη γεωγραφική περιοχή μιας κατοικίας, το φύλο των ενοίκων του σπιτιού, αλλά και την παρουσία ή όχι κατοικίδιου ζώου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Νόα Φίρερ του Τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of the Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία από περίπου 1.200 κατοικίες σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ.

—Βακτήρια και μύκητες

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο κάθε νοικοκυριό συγκεντρώνει περισσότερα από 5.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και περίπου 2.000 είδη μυκήτων. Οι μύκητες βοηθούν κυρίως στον προσδιορισμό της τοποθεσίας του νοικοκυριού, ενώ τα βακτήρια της ταυτότητα των ενοίκων του, δίποδων και τετράποδων.

«Κάθε μέρα περιβαλλόμαστε από ένα τεράστιο φάσμα μικροοργανισμών μέσα στα σπίτια μας, τους περισσότερους των οποίων δεν μπορούμε να τους δούμε. Ζούμε κυριολεκτικά μέσα σε ένα μικροβιακό ζωολογικό κήπο», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Φίρερ.

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί μπαίνουν στο σπίτι μας από το παράθυρο ή την πόρτα ή τους μεταφέρουμε εμείς στα ρούχα και τα παπούτσια μας. Τα σπίτια όπου μένουν μόνο άνδρες, έχουν διαφορετική μικροβιακή σύνθεση σε σχέση με εκείνα όπου συμβιώνουν άνδρες και γυναίκες. Ενώ σε όσα μένουν σκύλοι, οι μικροβιακές κοινότητες είναι διαφορετικές από τα σπίτια όπου ζουν γάτες.

Όπως είπαν οι ερευνητές, αν θέλει κανείς να αλλάξει το μικροβιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και αναπνέει, απλούστατα θα πρέπει να μετακομίσει, να αλλάξει συγκάτοικο ή κατοικίδιο. Αν και μερικά μικρόβια είναι παθογόνα, τα περισσότερα είναι αβλαβή ή ακόμη και ωφέλιμα. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα μικρόβια», καθησυχάζει ο Δρ Φίρερ.

Παρότι  έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Επίσης, η μελέτη αναμένεται να συμβάλλει σε εγκληματολογικές έρευνες και σε αλλεργιολογικές μελέτες.

—Η σύσταση της σκόνης

Η σκόνη ενός μέσου σπιτιού αποτελείται από ένα μείγμα υπολειμμάτων τροφών, απολεπισμένου δέρματος, σωματιδίων χώματος και αέρα, ινών από υφάσματα, τριχών από ζώα, αποσυντιθέμενων εντόμων (και των κοπράνων τους), μικροοργανισμών κ.ά.

Συνολικά, κατά την ανάλυση των δειγμάτων από τα 1.200 σπίτια, εντοπίσθηκαν πάνω από 125.000 είδη βακτηρίων και 70.000 είδη μυκήτων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε μια κατοικία η ποικιλία των μικροοργανισμών είναι μεγαλύτερη απ” ότι εκτός.

—Τα κατοικίδια ζώα

Όσον αφορά στα κατοικίδια, η παρουσία ενός σκύλου πολλαπλασιάζει περισσότερο την μικροβιακή ποικιλία (56 παραπάνω είδη βακτηρίων κατά μέσο όρο) από ό,τι η παρουσία μιας γάτας (24 παραπάνω είδη βακτηρίων). Η μεγάλη πλειονότητα των μικροοργανισμών των κατοικίδιων βρίσκεται στο σάλιο και στα κόπρανά τους.

Οι επιστήμονες δεν απέκλεισαν ότι στο μέλλον πιθανώς θα είναι εφικτό να γεμίζει κανείς κατά βούληση το σπίτι του με είδη μικροοργανισμών ωφέλιμα για την υγεία του.

econews

Σχόλια