Ωκεάνια θερμική ενέργεια: μια σταθερή ΑΠΕ χωρίς μεταβλητότητα παίρνει μπρος [video]

0
2498

Η Χαβάη είναι μια νησιωτική Πολιτεία των ΗΠΑ που εξαρτάται εξολοκλήρου από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων για να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από πετρελαιογεννήτριες με συνέπεια το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής να ανέρχεται σε 175% του εθνικού μέσου όρου στις ΗΠΑ.

Η πολιτειακή κυβέρνηση βρήκε διέξοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ψήφισε νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι ΑΠΕ θα καλύπτουν το σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής στα εξωτικά νησιά του Ειρηνικού έως το 2045.

Πρώτο βήμα με την Πρωτοβουλία Καθαρής Ενέργειας ήταν η παραγωγή του 15% της ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρές πηγές μέχρι το τέλος του έτους που διανύουμε, αλλά η Χαβάη βρίσκεται ήδη στο 23%. Επόμενοι στόχοι, 25% ΑΠΕ ως το 2020, 40% ως το 2030, 70% ως το 2035 και 100% ως το 2045.

Ήδη έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα, εξελιγμένα «έξυπνα» δίκτυα και φωτοβολταϊκά σε στέγες. Επόμενο βήμα είναι μια μονάδα Μετατροπής Θερμικής Ωκεάνιας Ενέργειας κλειστού κύκλου (OTEC), η πρώτη του είδους της στις ΗΠΑ.

Η τεχνολογία OTEC παράγει ενέργεια από τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη θερμή επιφάνεια των υδάτων στις τροπικές περιοχές και το πολύ ψυχρότερο νερό σε μεγαλύτερα βάθη.

Στη Χαβάη, αντλούν θερμό νερό από περιοχές κοντά στην ακτή και κρύο νερό από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας. Ο ατμός που παράγεται κινεί μια ηλεκτρογεννήτρια σε μια επίγεια μονάδα.

Κάπως έτσι:

hawaii-okeania-energeia-124167

 

 

 

 

 

 

 

 

Με ισχύ 105 Κιλοβάτ, η πρώτη μονάδα OTEC μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 120 τοπικά νοικοκυριά κάθε χρόνο. Μπορεί οι επιδόσεις να φαίνονται μικρές, αλλά πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα αυτής της τεχνολογίας στον κόσμο. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί από το Ερευνητικό Κέντρο Ωκεάνιας Ενέργειας ως εργαλείο δοκιμών και πειραμάτων που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε υιοθέτηση αυτής της εναλλακτικής ΑΠΕ σε περιοχές όπως η Οκινάουα της Ιαπωνίας και το ηφαιστειακό νησί Γκουάμ στην Ωκεανία.

Ο κατασκευαστής του συστήματος, η εταιρεία Makai μόλις υπέγραψε την εγκατάσταση ενός συστήματος ισχύος ενός Μεγαβάτ στη νήσο Κιούσου, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας και συνεργάζεται με τη Lockheed Martin για μια μεγάλη μονάδα ισχύος 100 MW στη Χαβάη ή στο Γκουάμ.

Η Makai υποστηρίζει ότι μια μονάδα τέτοιου μεγέθους εγκατεστημένη στη θάλασσα της Χαβάης θα μπορούσε να παράγει ενέργεια επαρκή για την ηλεκτροδότηση 100.000 τοπικών νοικοκυριών με πολύ χαμηλό κόστος της τάξης των 20 σεντς ανά Κιλοβατώρα.

Πρόκειται για μια τεχνολογία ασφαλέστερη από την εκμετάλλευση της ωκεάνιας ενέργειας, δηλαδή της κινητικής ενέργειας των κυμάτων και των υποθαλάσσιων ρευμάτων, που προσφέρει σταθερότητα. Δηλαδή, μπορεί να λειτουργήσει ως μονάδα βάσης που παράγει ενέργεια χωρίς να προκαλεί μεταβλητότητα στο δίκτυο όπως συμβαίνει με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.

«Η μονάδα είναι ευέλικτη, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να αυξομειωθεί με ταχύτητα ώστε να εξυπηρετήσει τις διακυμάνσεις στη ζήτηση και να εξομαλύνει τη μεταβλητότητα που συνεπάγεται η διαλείπουσα παραγωγή των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων» εξηγεί στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ντιουκ Χάρτμαν.

Βασικά εμπόδια είναι η προσέλκυση ενδιαφέροντος και επενδυτών ώστε η τεχνολογία OTEC να διαδοθεί σε περιοχές του κόσμου όπου οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή της. Σύμφωνα με την Makai, τέτοιες είναι η Βραζιλία, η Σρι Λάνκα, οι Μαλδίβες και τα κράτη της Δυτικής Αφρικής που έχουν ακτές στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Δείτε το video!

econews

Σχόλια