Αιολικά: περισσότερες ανεμογεννήτριες, λιγότερη ενέργεια;

0
880

Το 2014 μόλις το 3% της παραγόμενης ενέργειας παγκοσμίως προήλθε από χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα. Στη Γερμανία, μια χώρα που μαζί με τη Δανία ηγείται σε αυτή την τεχνολογία ΑΠΕ, το ποσοστό πλησίασε το 10% κατά το ίδιο διάστημα σύμφωνα με έκθεση του έγκριτου γερμανικού Ινστιτούτου Fraunhofer.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη την οποία εκπόνησαν γερμανοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Βιογεωχημεία στην Ιένα σε συνεργασία με αμερικανούς και γάλλους συναδέλφους τους υποστηρίζει ότι η αποδοτικότητα της αιολικής ενέργειας είναι χαμηλότερη από αυτό που πιστεύαμε.

Αναλυτικότερα, ενώ προηγούμενες μελέτες υπολόγιζαν ότι η ισχύς των αιολικών φτάνει τα 7 Βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η παραγόμενη ισχύς στην ίδια επιφάνεια φτάνει μετά βίας το ένα Βατ.

—Η δυσκολία στον υπολογισμό

«Όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες τοποθετούσα, τόσο λιγότερη ενέργεια παρήγαγε καθεμιά μεμονωμένα», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής της έρευνας, Άξελ Κλάιντον.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ενέργεια που παράγει η ανεμογεννήτρια μπορεί να φτάσει το ένα Βατ ανά τετραγωνικό μέτρο. «Όσο μεγαλύτερο είναι ένα αιολικό πάρκο, τόσο περισσότερες παραμέτρους πρέπει να εξετάσουμε», εξηγεί ο γερμανός ειδικός. Για παράδειγμα, την επιβράδυνση του ανέμου ανάμεσα στις ανεμογεννήτριες του πάρκου. Δεύτερον, θα πρέπει να εξεταστούν οι γενικότερες συνθήκες του ανέμου στη γύρω ατμόσφαιρα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως πεδίο της έρευνας μια έκταση 100.000 τ.μ. στο Κάνσας των ΗΠΑ όπου επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόλις το 26% της φυσικής αιολικής ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διαδικασία αυτή όμως ο άνεμος χάνει περίπου το 40% της αρχικής, «φυσικής» του ισχύος. Σύμφωνα με τον Κλάιντον παρόμοια αναμένεται να είναι τα μεγέθη που αφορούν την παραγωγή αιολικής ενέργειας σε θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Η έρευνα επισημαίνει ότι δεν είναι όλες οι επιφάνειες, χερσαίες ή θαλάσσιες, κατάλληλες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γερμανίας υποστηρίζει ότι αιολική ενέργεια μπορεί να παραχθεί στο 14% της έκτασης της γερμανικής επικράτειας. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 49.400 τετρ. χλμ, μέρος των οποίων δεν μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης, καθώς πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές.

Η χρήση ανεμογεννητριών κορυφαίας τεχνολογίας μεταφράζεται σε 357 Γιγαβάτ εγκατεστημένης αιολικής ισχύος σε αυτή την έκταση.

Ορισμένες ακόμα προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία είναι η συγκέντρωση του αιολικού δυναμικού στο βορρά της ομοσπονδιακής δημοκρατίας, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι επεκτάσεις των δικτύων ενέργειας, η ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης και οι συμπληρωματικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

econews

Σχόλια