Σκουριές: μπλόκο Σκουρλέτη στην εξόρυξη – Κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι λέει η εταιρεία

0
326

Τη διακοπή των εργασιών εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής αποφάσισε η κυβέρνηση με το επιχείρημα της παράβασης των όρων των τεχνικών μελετών εκ μέρους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Για την προσωρινή διακοπή και την ανάκληση των εγκρίσεων των τεχνικών μελετών ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Σημείωσε ότι υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα που έχει να κάνει με τις Σκουριές. Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει παραβεί τους όρους των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο. «Με απόφαση μου σήμερα ανακλούμε τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών. Κατά συνέπεια αυτό μεταφράζεται σε ένα προσωρινό σταμάτημα των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές», τόνισε.

Παράλληλα, με αφορμή αυτό ο υπουργός υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, απαραίτητες, αναγκαίες, «αλλά πρέπει και οι εταιρείες να σέβονται τους όρους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί έτσι ώστε να μην θίγεται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον».

—Τι απάντησε η Eldorado Gold

Την απογοήτευση και τον προβληματισμό της για την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την ανάκληση των τεχνικών μελετών που σχετίζονται με τα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας στην Χαλκιδική εκφράζει η Eldorado Gold με ανακοίνωσή της, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

«Είμαστε απογοητευμένοι και μπερδεμένοι από αυτή την απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ που θέτει σε άμεσο κίνδυνο 5.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 Ελλήνων εργαζόμενων και εργολάβων της Ελληνικός Χρυσός», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εταιρεία θα κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης  «προκειμένου να διασφαλίσουμε και να υπερασπισθούμε με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε τα δικαιώματα της Eldorado, της Ελληνικός Χρυσός, τους έλληνες εργαζόμενους μας και όλη την περιοχή και τους φορείς που στηρίζουν την δραστηριότητά μας στην Χαλκιδική».

Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ, η δραστηριότητα σε όλα τα εργοτάξια της εταιρείας στην Χαλκιδική συνεχίζεται κανονικά. Όπως διευκρίνισε όμως, η Ελληνικός Χρυσός ενδέχεται να αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές δραστηριότητές της στην Χαλκιδική «λόγω αυτής της ξαφνικής απόφασης του υπουργείου».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Eldorado Gold η εταιρεία εξετάζει την υπουργική απόφαση με τα νομικά και τεχνικά της τμήματα και αναμένεται να κινηθεί νομικά. «Η ανάκληση βασίζεται στην ημιβιομηχανική δοκιμή που ολοκληρώθηκε σε σχέση με την διαδικασία του flash melting για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Outotec στην Φινλανδία ενώ το υπουργείο υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είχε γίνει εντός πεδίου στη Χαλκιδική», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή, διευκρινίζει η ίδια ανακοίνωση, «αποτελεί τμήμα των τεχνικών μελετών που σχετίζονται με τα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας», ενώ «οι μελέτες αποτελούν την  βάση μιας σειράς μελετών και αδειοδοτήσεων που απαιτούνται από την εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει τα έργα της στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα».

Σχόλια