Καιρός με καταιγίδες και χαλάζι – Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ

0
343

Επιδείνωση του καιρού  τη Δευτέρα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από ισχυρούς ανέμους και χαλάζι προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με το υπουργείο Εσωτερικών να εκδίδει σχετικές προειδοποιήσεις προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σε αρκετές περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας.

Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, πιθανόν στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και σταδιακά στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

—Αναλυτικά

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: παροδικά αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Βαθμιαία μικρής διάρκειας όμβροι η καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά.

Ανεμοι: μεταβλητοί και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 20 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: στην Κέρκυρα, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανόν στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και τα υπόλοιπα νησιά του Ιόνιου παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικά ισχυρές καταιγίδες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και τις απογευματινές ώρες τοπικούς όμβρους στα ορεινά. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 τοπικά βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 21 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα Κύθηρα και τον Κορινθιακό κόλπο 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 19 έως 35 βαθμούς κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Ανεμοι: δυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 23 έως 32 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος.

Ανεμοι: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 23 έως 33 βαθμούς κελσίου.
Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 24 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους η καταιγίδες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα πιθανόν πρόσκαιρα να είναι τοπικά έντονα.

Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 22 έως 33 βαθμούς κελσίου.
Πρόγνωση για Τρίτη 18-08-2015

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά.

Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

—Προειδοποιήσεις

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχόλια