Αιολική ενέργεια: μια ανεμογεννήτρια-μαμούθ θα τροφοδοτεί 7.000 νοικοκυριά – Siemens

0
247

Η νέα υπεράκτια ανεμογεννήτρια ισχύος 7 Μεγαβάτ που παρουσίασε η Siemens σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) θα μπορεί να παράγει 32 εκατομμύρια Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες 7.000 νοικοκυριών.

Η ανεμογεννήτρια SWT-7.0-154 έχει ρότορα με διάμετρο 154 μέτρων όση και το προηγούμενο μοντέλο της εταιρείας, αλλά παράγει 10% περισσότερη ενέργεια.

Οι πρώτες δοκιμές της ανεμογεννήτριας γίνονται σε εγκαταστάσεις της Siemens στη Δανία. Η τεχνολογία βασίζεται σε μια σύγχρονη γεννήτρια με μόνιμους μαγνήτες που μετατρέπουν την κίνηση του ρότορα απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να χρησιμοποιείται κιβώτιο μετάδοσης κίνησης, το οποίο επιταχύνει την αργή ταχύτητα του ρότορα ώστε να επιτευχθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στο νέο μοντέλο, τα εξαρτήματα είναι λιγότερα και έτσι το σύστημα είναι ελαφρύτερο και ανθεκτικότερο στη φθορά της χρήσης.

Έτσι, η SWT-7.0-154 είναι η ελαφρύτερη και αποδοτικότερη ανεμογεννήτρια στην κατηγορία της.

Η αύξηση της αποδοτικότητας επιτεύχθηκε χάρη σε παρεμβάσεις βελτιστοποίησης των ηλεκτρικών εξαρτημάτων. Σύμφωνα με τη Siemens «οι βασικές αλλαγές είναι οι ισχυρότεροι, μόνιμοι μαγνήτες στον ρότορα και η ενίσχυση των αντίστοιχων μερών της γεννήτριας. Επιπροσθέτως, ο μετατροπέας της ενέργειας που παράγει η γεννήτρια, δηλαδή το σύστημα που επιτρέπει την έγχυσή της στο δίκτυο έχει ανασχεδιαστεί ώστε να ανταπεξέλθει στην υψηλότερη ηλεκτροπαραγωγή».

econews

Σχόλια