Η Ελλάδα σε τρίτο Μνημόνιο μετά από συνεδρίαση «Μπεν Χουρ»

0
101

Με 220 ψήφους «ΝΑΙ» και 64 ψήφους «ΟΧΙ» και 13 «ΠΑΡΩΝ» η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το τρίτο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά από μια ψηφοφορία που διήρκεσε πάνω από 15 ώρες.

Σημειώνεται ότι υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν λιγότεροι από 120 βουλευτές της κυβερνητικής «πλειοψηφίας» (σε εισαγωγικά πλέον).

Νωρίτερα, στην ομιλία του που έλαβε χώρα γύρω στις 8.30 το πρωί, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επώδυνη επιλογής ευθύνης» την υπό έγκριση συμφωνία με τους δανειστές.

«Μπροστά στο τελεσίγραφο για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πήραμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να παραμείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε τον αγώνα, αντί να επιλέξουμε να αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω, ούτε που πάλεψα όσο κανείς, προκειμένου να υπερασπιστώ το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε μετανιώνω που διάλεξα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου», ανέφερε.

Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ξανά νομοσχέδιο εάν δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, έστειλε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, αλλά δήλωσε την ετοιμότητα της ΝΔ για μια αναμέτρηση εάν αυτό αποφασιστεί.

«Ποτέ δεν φοβηθήκαμε τη βούληση των πολιτών» ανέφερε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ της ΝΔ. Τόνισε, όμως, ότι οι εκλογές θα πάνε τη χώρα αρκετά πίσω και θα ανακόψουν την πορεία της οικονομίας.

«Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον Πρωθυπουργό. Με έπεισε ο ίδιος ότι πρέπει να πάψω να το κάνω, όταν δήλωσε ότι ειναι σουρεαλισμός να λέω ότι τον στηρίζω αλλά να μην ψηφίζω όσα εκβιάστηκε να υπογράψει. Με πληγώνει η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να προστεθεί στους Πρωθυπουργούς των μνημονίων» είπε στην ομιλία της η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρτα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνταγματική εκτροπή.

econews

Σχόλια