Ιωάννινα: Αργυροπελεκάνος «ψήθηκε» από καλώδια της ΔΕΗ στη λίμνη Παμβώτιδα

0
118

Έναν αργυροπελεκάνο (Pelecanus crispus)  σε άσχημη κατάσταση κοντά σε ακτή της  Νήσου των Ιωαννίνων εντόπισαν στις 7 Αυγούστου φύλακες περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

Οι φύλακες περιβάλλοντος έσπευσαν άμεσα στο σημείο αλλά ο αργυροπελεκάνος υπέκυψε στα τραύματά του πριν προλάβουν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Όπως μεταδίδει το epirusonline.gr, o θάνατός του πιθανώς οφείλεται σε ηλεκτροπληξία από καλώδια της ΔΕΗ καθώς το ένα του φτερό ήταν ελαφρώς καμένο και μαυρισμένο.

Ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) αποτελεί είδος απειλούμενο με εξαφάνιση το οποίο προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην Ελλάδα φιλοξενείται πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού του.

Στην περιοχή των Ιωαννίνων έχει παρατηρηθεί τα τελευταία τρία χρόνια μικρός αριθμός αργυροπελεκάνων, σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται στα επτά άτομα, οι οποίοι όμως δεν φωλιάζουν στην περιοχή.

Τα καλώδια της ΔΕΗ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας λόγω έλλειψης μόνωσης ή σήμανσης αποτελούν σημαντική απειλή για μεγαλόσωμα πουλιά. “Ισως λόγω του μικρού αριθμού των αργυροπελεκάνων στην περιοχή δεν έχει παρατηρηθεί ξανά αντίστοιχο περιστατικό.

Σχόλια