Ιαπωνία: η πυρηνική απειλή επιστρέφει 4 χρόνια μετά τη Φουκουσίμα

0
460

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα και την αναστολή της λειτουργίας του συνόλου των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας το Σεπτέμβριο του 2013, τέθηκε σήμερα σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας.

«Ο υπ’αριθμόν 1 αντιδραστήρας του σταθμού του Σεντάι (1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, στην περιοχή Καγκοσίμα) τέθηκε ξανά σε λειτουργία στις 10:30 (τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδος)», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Kyushu Electric Power.

Την Παρασκευή αναμένεται να αρχίσει δοκιμαστικά η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον αντιδραστήρα, ενώ η εμπορική εκμετάλλευση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Εύχομαι η επανέναρξη της λειτουργίας να γίνει με όλες τις εγγυήσεις για την ασφάλεια, η οποία πρέπει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε χθες το βράδυ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Η επαναλειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων αποφασίστηκε για δημοσιονομικούς λόγους καθώς όλη αυτή την περίοδο η Ιαπωνία έχει πληρώσει 80 δισ. δολάρια σε εισαγωγές ενέργειας. Μέρος του κόστους μετακυλήθηκε στους καταναλωτές που είδαν τους λογαριασμούς ρεύματος να αυξάνονται κατά 25% σε ελάχιστο χρονικό διάστημα..

—Οι αντιδράσεις

Πολλές είναι οι φωνές που αντιτίθενται στην απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης. Με το σύνθημα «σαϊκάντο χαντάι» (κατά της επανεκκίνησης) περίπου 200 άνθρωποι, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο NHK, από διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας συγκεντρώθηκαν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις διαμαρτυρόμενοι μπροστά στην πύλη του πυρηνικού σταθμού. Επίσης απόψε αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο.

«Το δυστύχημα της Φουκουσίμα δεν είναι μια υπόθεση που έχει κλείσει και ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί όλα τα αίτια, επομένως γιατί ξανατίθεται σήμερα σε λειτουργία ένας αντιδραστήρας», δήλωσε εξοργισμένη μπροστά στις κάμερες μια κάτοικος της περιοχής της Φουκουσίμα, η οποία ήρθε στο Σεντάι ειδικά για να διαμαρτυρηθεί για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα.

Ο αντιδραστήρας υπ’αριθμόν 1 του σταθμού στο Σεντάι, ισχύος 890 Μεγαβάτ, είναι ο πρώτος που λειτουργεί βάσει των νέων κανονισμών που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2013 και έχουν στόχο να βελτιωθούν οι δυνατότητες των πυρηνικών σταθμών να ανταπεξέλθουν σε φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικές επιθέσεις, ακόμα και αεροπορικά δυστυχήματα.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία επενδύει σημαντικά κεφάλαια στις ΑΠΕ και ειδικά στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά. Πρόσφατα, συνδέθηκαν πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα σε ταμιευτήρες νερού, ενώ στα ανοιχτά της Φουκουσίμα κατασκευάζεται η μεγαλύτερη πλωτή ανεμογεννήτρια του κόσμου.

econews

Σχόλια