Λαθρεμπόριο καυσίμων: ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση

0
2454

Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα είχε γίνει προεκλογική σημαία της παρούσας κυβέρνησης και είχε αναχθεί σε ένα από τα κύρια εργαλεία ενίσχυσης των κρατικών ταμείων και εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών μεγεθών.

Η Διυπουργική Επιτροπή Πάταξης της Διαφθοράς που συστήθηκε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και που συνεδρίασε την Πέμπτη για τρίτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε μια σειρά μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων όπως η απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει σύστημα εισροών-εκροών και δεν βρίσκονται αναρτημένα στον λευκό κατάλογο (white list) της ιστοσελίδας του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθούν η ιχνηθέτηση, τα GPS (ακόμα και στα slops), η απογραφή όλων των δεξαμενών καυσίμων άνω των 4 τόνων κλπ.

Σε νέα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (8/9) εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη πάταξη του Λαθρεμπορίου Καυσίμων, στο οποίο διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις και η εξέταση νέων θεσμικών παρεμβάσεων.

Με αυτά τα δεδομένα η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αποφάσισε, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα εξής:

Α. Την επίσπευση με τους πλέον ταχείς ρυθμούς της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και ειδικότερα:

1. Απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για το σύστημα εισροών – εκροών.
2. Χρήση μοριακών ιχνηθετών σε όλα τα καύσιμα.
3. Τοποθέτηση GPS σε πλωτά και επίγεια μεταφορικά μέσα καθώς και SLOPS (υγρά απορρίμματα πλοίων).
4. Εντατικοί έλεγχοι αν εφαρμόζεται ο νόμος περί τοποθέτησης συστήματος εισροών-εκροών στις τελωνειακές αποθήκες.
5. Σάρωση όλων των πρατηρίων πετρελαίου θέρμανσης με μικτό κλιμάκιο ελέγχου για την τήρηση των προβλεπόμενων τοποθέτησης και παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος εισροών-εκροών.

Β. Την παρέμβαση με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για:
1. Δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου ελέγχου-συντονισμού.
2. Εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών σε όλες τις δεξαμενές.
3. Σύστημα σφράγισης σε επίγεια μεταφορικά μέσα ενεργειακών πόρων και αποσφράγισης μόνο από τον πρατηριούχο.
4. Σύνταξη Μητρώου Δεξαμενών χωρητικότητας άνω των 4 τόνων.

Στη σύσκεψη του Σαββάτου προήδρευσε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, και συμμετείχαν (τα τακτικά μέλη) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για τη Διαφάνεια Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο Μιχάλης Καλογήρου νομικός σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και εξειδικευμένοι συνεργάτες τους.

Σχόλια