Ασύρματο ίντερνετ από ηλιακό drone στέλνει το Facebook

0
61

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα παρέχει ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο σε απομονωμένες περιοχές της Γης πρόκειται να θέσει δοκιμή το Facebook.

Στις περιοχές αυτές όπου η κατασκευή υποδομών είναι δύσκολη υπόθεση ζει το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο δεν μπορεί να ενταχθεί στο κοινωνικό δίκτυο που μετρά σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Το μη επανδρωμένο drone, με την ονομασία Aquila, που έχει άνοιγμα φτερών 42 μέτρων, όσο ένα αεροπλάνο Μπόινγκ 737, θα πετά σε ύψος 20 έως 30 χιλιομέτρων, πάνω από τους αεροδιαδρόμους των κανονικών αεροπλάνων, αλλά και πάνω από τις καταιγίδες. Θα μπορεί να μένει στον αέρα, χωρίς ανεφοδιασμό, για 90 συνεχόμενες ημέρες.

Το αεροσκάφος κινείται με την ηλιακή ενέργεια, ζυγίζει περίπου 400 κιλά, ενώ σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε εντός 14 μηνών στη Βρετανία από την ειδική αεροδιαστημική ομάδα Ascenta του Facebook.

—Γρήγορο ίντερνετ από αέρος

Το αεροπλάνο θα προσφέρει Ίντερνετ στην πολύ υψηλή ταχύτητα των 10 Γιγαμπίτ ανά δευτερόλεπτο, χάρη σε μια ειδική νέα τεχνολογία οπτικού λέιζερ, που θα μεταφέρει τα δεδομένα από τον ουρανό στο έδαφος και αντίστροφα.

Κάθε drone θα διαγράφει στον αέρα έναν κύκλο διαμέτρου τριών χιλομέτρων και εκτιμάται ότι θα παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση στο έδαφος σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Τα αεροσκάφη θα μεταδίδουν επίσης σήματα μεταξύ τους. Προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθούν εκατοντάδες τέτοια drones, τα οποία θα συνεργάζονται με δορυφόρους του Facebook, που θα βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο υψόμετρο. Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη θα εκμεταλλεύεται αποκλειστικά ο τεχνολογικός κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρώτη πιλοτική πτήση θα γίνει σύντομα στις ΗΠΑ . Σε παρόμοια κατεύθυνση κινείται και η Google, η οποία πειραματίζεται επίσης με drones, δορυφόρους και μπαλόνια σε μεγάλο υψόμετρο.

Σχόλια