Λύθηκε το μυστήριο της εξαφανισμένης πτήσης MH-370 της Malaysia Airlines

0
141

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα συντρίμμια ενός αεροσκάφους που βρέθηκαν κοντά στο νησί Ρεϋνιόν, στον νότιο Ινδικό Ωκεανό σε κοντινή απόσταση από τη Μαδαγασκάρη ανήκουν στο Boeing 777 της Malaysia Airlines, που εξαφανίστηκε το Μάρτιο το 2014 από όλα τα ραντάρ.

Ο δήλωσε σήμερα ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στο νησί Ρεϊνιόν, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, κοντά στο νησί της Μαδαγασκάρης, ανήκουν στο Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κομμάτι του πτερυγίου προέρχεται από αεροπλάνο Μπόινγκ 777. Ο επικεφαλής των ερευνών μας μού το είπε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Αμπντούλ Αζίζ Καπράουι.

Νωρίτερα, ένας αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Associated Press ότι ειδικοί της ασφάλειας πτήσεων ήταν «αρκετά σίγουροι» ότι το κομμάτι είναι από το ίδιο μοντέλο όπως αυτό της πτήσης MH370, και ότι αποτελούσε ακριανό τμήμα του φτερού ενός Μπόινγκ 777. Σύμφωνα με τις φωτογραφίες το κομμάτι φαίνεται να έχει μήκος 2-2,5 μέτρα.

Απομένει η τελική επαλήθευση της εκτίμησης, η οποία θα γίνει με βάση έναν αριθμό συντήρησης που βρίσκεται αποτυπωμένος στα συντρίμμια.

«Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και αν αυτά τα συντρίμμια προέρχονται πράγματι από την MH370, αυτό θα επιτρέψει στις οικογένειες (των θυμάτων) να πενθήσουν»,  δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Αυστραλίας Ουόρεν Τρας.

Εξειδικευμένοι ερευνητές αναχώρησαν σήμερα για τη Ρεϋνιόν που βρίσκεται υπό γαλλική διοίκηση προκειμένου να εξακριβώσουν αν τα συντρίμμια μήκους δύο μέτρων που εντοπίστηκαν χθες αποτελούν τμήμα του φτερού του μοιραίου αεροπλάνου.

Το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση MH370 εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος τον Μάρτιο του 2014 με 239 επιβάτες και προσωπικό, ενώ εκτελούσε πτήση ανάμεσα σε Κουάλα Λουμπούρ και Πεκίνο. Η εξαφάνισή του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας της αεροπορίας. Οι περισσότεροι επιβαίνοντες ήταν Κινέζοι υπήκοοι.

Από τότε, οι προσπάθειες ανεύρεσης του σκάφους έχουν επικεντρωθεί σ” ένα ευρύ τμήμα του νότιου Ινδικού Ωκεανού, κοντά στην Αυστραλία.

Σχόλια