ΗΠΑ: 13 εταιρείες-κολοσσοί επενδύουν 140 δισ. σε ΑΠΕ και μείωση ρύπων

0
139

Επενδύσεις τουλάχιστον 140 δισ. δολάρια για τη μείωση των εκπομπών ρύπων ετοιμάζονται να ανακοινώσουν στελέχη από 13 πολυεθνικές της Αμερικής, στα πλαίσια σχεδίου της Ουάσιγκτον λίγο πριν από τη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι.

Αυτή την πρωτοβουλία πρόκειται να την ανακοινώσουν εταιρίες όπως οι Apple, Berkshire Hathaway Energy και Goldman Sachs, και ο Υπουργός Εξωτερικών, John Kerry. Μαζί με τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών ρύπων, για χρηματοδότηση περιβαλλοντικών  εταιρειών και μείωση της κατανάλωσης νερού, οι εταιρείες αυτές δεσμεύονται να εγκαταστήσουν συστήματα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.600 Μεγαβάτ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως αυτό θα είναι μόνο ο πρώτος γύρος της πρωτοβουλίας.

Ανάμεσα στις εταιρίες που έχουν συμφωνήσει βρίσκεται και ο μεταλλευτικός κολοσσός Alcoa η οποία έχει υποσχεθεί μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, ενώ η Cargill που δεσπόζει στον τομέα της γεωργίας δεσμεύτηκε ότι ποσοστό 18% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας θα προέλθει από ανανεώσιμες πηγές παράλληλα με την κατάργηση των πρακτικών αποδάσωσης που ακολουθεί.

Η Coca-Cola θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στην παραγωγή αναψυκτικών κατά 25% στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η Google σκοπεύει να αυξήσει την κατανάλωση ΑΠΕ μέσα στη δεκαετία.

Η Berkshire Hathaway θα επενδύσει 15 δισ. δολάρια σε νέα έργα ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ η Bank of America θα αυξήσει τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικά φιλικών εταιρειών και δράσεων κατά 75 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία διακόπτοντας παράλληλα τη χρηματοδότηση εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Άλλες εταιρίες οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι οι Wal-Mart, United Parcel, PepsiCo, Microsoft, και General Motors.

Σχόλια