Λάρισα: ηλιακό παγκάκι φορτίζει ηλεκτρονικές συσκευές

2
528

Ο βιομηχανικός σχεδιαστής κ. Δημήτρης Χαϊδάς (www.dhaidas.com), εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Καρδίτσα) σχεδίασε και υλοποίησε το πρώτο ηλιακό ξύλινο παγκάκι.

Σε αυτό, ο χρήστης μπορεί να φορτίζει smartphones, tablets, ή και άλλα gadgets καθώς διαθέτει δύο USB θύρες. Στην οροφή του έχει ένα μικρό αλλά ισχυρό φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο συλλέγει την ηλιακή ενέργεια που τροφοδοτεί τις συσκευές.

Όπως αναφέρει ο σχεδιαστής «ο εντοπισμός του προβλήματος είναι ότι ο χρήστης ξεμένει πολύ συχνά από μπαταρία κυρίως στο κινητό του. Εφάρμοσα μια οικολογική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Συνδυάζω έξυπνα το έπιπλο που σε αυτή την περίπτωση είναι ένα κάθισμα αναμονής με τη νέα τεχνολογία -όπως είναι ένα ηλιακό πάνελ- και μετατρέπω το παγκάκι σε σταθμό φόρτισης. Αποτελεί μια αρχή για εγκατάσταση “πράσινων” ιδεών στο αστικό περιβάλλον. Για την κατασκευή του, εκτός από το ξύλο χρησιμοποιήθηκαν και κομμάτια εκτυπωμένα από 3d printer (τρισδιάστατο εκτυπωτή) για λόγους οικονομίας και άμεσης παράδοσης».

Το ηλιακό παγκάκι παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες  να φορτίσουν τις συσκευές τους σε δημόσιο χώρο με καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια. Η κατασκευή της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα και ένα πρωτότυπο έχει τοποθετηθεί δοκιμαστικά στο Δημοτικό Κολυμβητήριο (πισίνα Νεάπολης) του Δήμου Λαρισαίων.

Ο σχεδιαστής ανέλαβε όλα τα έξοδα για τη μελέτη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κατασκευής χωρίς καμία επιβάρυνση για το Δήμο Λαρισαίων με σκοπό την ενημέρωση, προώθηση και διάδοση της «πράσινης» αυτής, καινοτόμου ιδέας.

Υπενθυμίζεται ότι ένα αντίστοιχο παγκάκι με την ονομασία Soofa έχουν αναπτύξει ερευνητές του ΜΙΤ στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Η εν λόγω τεχνολογία δεν λειτουργεί μόνο ως ηλιακός φορτιστής, αλλά συνδέεται και με ασύρματο δίκτυο για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με το περιβάλλον και τα επίπεδα ηχορρύπανσης.

econews

 

2 Σχόλια

  1. Έχουν γίνει και άλλες σημαντικές προσπάθειες πράσινου σχεδιασμού στην Ελλάδα, για παράδειγμα το παγκάκι Flambian. Το εν λόγω παγκάκι χρησιμοποιεί την παραγόμενη με φωτοβολταϊκά ενέργεια για να θερμαίνει και να δροσίζει το χώρο του καθίσματος, ανάλογα με τον καιρό που επικρατεί και για να τροφοδοτεί πρίζα για φόρτιση συσκευών. Είναι σχέδιο της Ίδα-Μίνας Σπυροπούλου και της Νικολέτας Τερζίδη. Το Flambian διακρίθηκε σε διαγωνισμό του ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) και συμμετείχε στην έκθεση Greek design=Good design, που διοργάνωσε ο Οργανισμός σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Κοινοτικό Οργανισμό της Alicante τον Δεκέμβρη του 2013 (28/11-02/12/2013). Για την έκθεση και το παγκάκι γράφτηκαν μερικά άρθρα: http://www.fortunegreece.com/photo-gallery/zi-elliniko-ntizain/#10 καιhttp://ipop.gr/themata/vlepw/20-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-design-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%82/ . Με αυτήν την αφορμή λοιπόν, ωθώ τους σχεδιαστές να ασχοληθούν περισσότερο με το θέμα του «πράσινου» design με πρωτότυπα σχέδια, καθώς η χώρα το χρειάζεται.

Comments are closed.