Φωτοβολταϊκά: 30% ακριβέστερο σύστημα πρόβλεψης της παραγωγής από την IBM [video]

0
268

Τα επιχειρήματα κατά της ηλιακής ενέργειας τα οποία εστιάζουν στη διαλείπουσα παραγωγή και υπογραμμίζουν την «αναξιοπιστία» των φωτοβολταϊκών ως ηλεκτροπαραγωγική μονάδα βάσης σταδιακά θα καθίστανται ανυπόστατα.

Αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω της διαρκούς ανάπτυξης λύσεων αποθήκευσης της ανανεώσιμης ενέργειας, της αύξησης της αποδοτικότητας, των τεχνολογικών εξελίξεων και της μείωσης του κόστους του εξοπλισμού, αλλά και χάρη στην ανάπτυξη μοντέλων ακριβούς πρόβλεψης των μετεωρολογικών συνθηκών στα επιλέξιμα σημεία παραγωγής ΑΠΕ.

Προ ημερών είχαμε παρουσιάσει το εξελιγμένο μοντέλο πρόβλεψης της ταχύτητας των ανέμων που έχουν αναπτύξει επιστήμονες του MIT. Αντίστοιχα μοντέλα αναπτύσσονται και στην περίπτωση της ηλιακής ενέργειας με την IBM να παρουσιάζει ένα σύστημα πρόβλεψης της ηλιακής ενέργειας 30% ακριβέστερο από τα συμβατικά.

Το νέο σύστημα φιλοδοξεί να συμβάλλει στην υψηλότερη υιοθέτηση των φωτοβολταϊκών ως πηγή ηλεκτροπαραγωγής από τις μεγάλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας  και την περαιτέρω διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

—SMT

Το νέο σύστημα της IBM με το ακρωνύμιο SMT σημαίνει “Μετεωρολογικό μοντέλο Αυτομάθησης και Τεχνολογία Πρόβλεψης Ανανεώσιμης Ενέργειας».

Το SMT συνδυάζει διάφορες πηγές και συστήματα πρόβλεψης: τοπικά δεδομένα, πληροφορίες από δίκτυα αισθητήρων και τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς, μοντέλα παρατήρησης της κίνησης των νεφών με βάση στοιχεία από εναέριες κάμερες, δορυφορικές μετρήσεις και διάφορα μοντέλα πρόγνωσης των καιρικών συνθηκών εισάγονται σε μηχανές εις βάθους μάθησης.

Το σύστημα επεξεργάζεται διαρκώς και επανεξετάζει ένα συνδυασμό μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο και ιστορικά αρχεία από χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς.

Το σύστημα αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας ανάμεσα στην IBM και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας (NREL) των ΗΠΑ και προς το παρόν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Όπως θα δείτε και στο video, η IBM στοχεύει σε αύξηση της ακρίβειας των προβλέψεων κατά 50%, αλλά και στην ανάπτυξη αντίστοιχων πλατφορμών για την αιολική ενέργεια και τα υδροηλεκτρικά.

Δεδομένων των φιλόδοξων στόχων που θέτουν στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ γενικά και των φωτοβολταϊκών ειδικότερα -οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Χίλαρυ Κλίντον είναι ενδεικτικές- η ανάπτυξη αξιόπιστων μοντέλων πρόβλεψης των επιπέδων ηλιοφάνειας είναι στοίχημα υψίστης σημασίας για τον κλάδο.

econews

Σχόλια