Συμφωνία με τρόικα, κυβέρνηση ειδικού σκοπού και μετά εκλογές σκέφτεται ο Τσίπρας

0
20

Ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού φαίνεται, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, να είναι στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι στο γεύμα που παρέθεσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στα σχέδιά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνάντηση ότι βασικό του μέλημα είναι αρχικά η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια η προώθηση των επόμενων αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι το επόμενο βήμα, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με επικεφαλής πιθανότατα τον Αλέξη Τσίπρα, με διευρυμένη, όμως, πολιτική νομιμοποίηση και στήριξη από τη Βουλή, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή μη πολιτικών προσώπων, τα οποία δεν έχουν κομματική ιδιότητα.

—Το εσωτερικό ξεκαθάρισμα

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να προκηρύξει εκλογές μετά το Δεκαπενταύγουστο υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Μια τέτοια κίνηση θα είχε και εσωκομματική αφετηρία, αφού ο πρωθυπουργός θέλει να προλάβει πιθανές κινήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας όπως είναι η παρουσίαση ενός «φιλολαϊκού» σχεδίου παράλληλα με αυτόνομη κάθοδο σε τυχόν εκλογές.

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να γίνει στο συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο όπου αναμένεται να επιδιωχθεί μια στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία με παράλληλη «εκπαραθύρωση» της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σε κάθε περίπτωση πιθανότερος χρόνος για τις εκλογές είναι ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος. Μέχρι τότε ο πρωθυπουργός θα έχει προσπαθήσει να πετύχει και να κεφαλαιοποιήσει μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

—Το δημοσίευμα της Real News

Sε δημοσίευμά της η Realnews σε άρθρο της με τίτλο «7 κινήσεις Τσίπρα στη σκακιέρα» η εφημερίδα «αποκαλύπτει» τι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός για να αλλάξει το σκηνικό και δημοσιεύει την «ατζέντα των αλλαγών».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι επτά κινήσεις είναι:

1. Συμφωνία με τους δανειστές έως 17 Αυγούστου – 2. Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο – 3. Πρόωρες κάλπες τέλη φθινοπώρου ή, το αργότερο, την άνοιξη – 4. Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής – 5. Σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα – συνταγματική αναθεώρηση – 6. Στοχευμένες δράσεις για στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων – 7. Αμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων για να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις».

econews

Σχόλια