Ισχυροί σεισμοί σε όλη την Ελλάδα: Σαμοθράκη, Νίσυρος, Αττική

0
97

Τρεις σεισμικές δονήσεις έχουν ταρακουνήσει από τα ξημερώματα το νησί της Σαμοθράκης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο πρώτος σεισμός έλαβε χώρα στις 04:26 και είχε μέγεθος 4,3 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 65 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης και 333 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.

Η δεύτερη σεισμική δόνηση εκτυλίχθηκε στις 05:40 τα ξημερώματα, με το επίκεντρο του, να εντοπίζεται σε απόσταση 65 χλμ., ανατολικά και νότια της Σαμοθράκης και το μέγεθός του να φτάνει τους 4,6 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο τρίτος και τελευταίος σεισμός είχε μέγεθος 4,2 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 09:54 το πρωί. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 70 χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους οι δονήσεις της Σαμοθράκης οφείλονται στην ενεργοποίηση του ρήγματος της Ανατολίας το οποίος επεκτείνεται μέχρι το Βόρειο Αιγαίο.

—Νίσυρος

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στον υποθαλάσσιο χώρο δυτικά της Νισύρου.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού είναι 5 Ρίχτερ το επίκεντρό του εντοπίστηκε 29 χιλιόμετρα δυτικά της Νισύρου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 125 χιλιόμετρα.

—Νέα Μάκρη

Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:04 το μεσημέρι της Παρασκευής και στη Νέα Μάκρη. Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε αισθητός στα νότια προάστια, εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο Ραφήνας – Νέας Μάκρης.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο NewsIt, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως υπάρχει σεισμικό κέντρο στην περιοχή, το οποίο δίνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα σεισμούς, αλλά όχι δυνατούς και όχι μεγέθους μεγαλύτερου από 4,5 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός γιατί σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα.

Αρχικά, το Γεωδυναμικό, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, ενημέρωσε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,3 Ρίχτερ, μετά το αναθεώρησε σε 3,5. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός ήταν έντασης 4,2 Ρίχτερ.

econews

Σχόλια