Σκύλοι και άνθρωποι γλιτώνουν από τον καταρράκτη του ματιού με κολλύριο

0
904

Ένα κολλύριο που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε σκύλους δημιουργεί ελπίδες για τη θεραπεία του οφθαλμικού καταρράκτη που δεν πλήττει μόνο τους τετράποδους φίλους μας σε μεγάλη ηλικία, αλλά και τους ανθρώπους.

Πειράματα σε κουνέλια και σκύλους από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τους Κανγκ Ζανγκ και Λινγκ Ζάο απέδειξαν ότι οι οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν την ουσία λανοστερόλη καθάρισαν τον φακό του ματιού μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας και συρρίκνωσαν τον καταρράκτη σε μέγεθος τέτοιο που δεν χρειαζόταν χειρουργική αφαίρεσή του με συμβατική μέθοδο ή με λέιζερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να αποκωδικοποιήσουν τον υποκείμενο βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει αυτή τη βελτίωση.

Ωστόσο, η απόδοση και η ασφάλεια του φαρμάκου μένει να αποδειχτεί από επιπρόσθετες έρευνες.

Ο καταρράκτης σχηματίζεται, όταν θολώνουν οι φακοί των ματιών, κάτι που συμβαίνει συχνά εξαιτίας της συγκόλλησης των ειδικών πρωτεϊνών (των κρυσταλλινών) που δημιουργούν τους φακούς.

Η λανοστερόλη εμπόδισε και ανέστρεψε τη συγκόλληση των πρωτεϊνών.

Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση διεθνώς, από την οποία πάσχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι.

Λόγω της σταδιακής γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, μέσα στην επόμενη εικοσαετία αναμένεται να διπλασιασθεί ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων για τη θεραπεία και μερικές φορές για την πλήρη αφαίρεση των δυσλειτουργικών φακών, που προς το παρόν αποτελεί την μοναδική θεραπεία της νόσου.

Σχόλια