ΔΕΗ: Φωτόπουλος και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ σε δίκη για το «μεγάλο φαγοπότι»

0
504

Συνολικά 59 κατηγορούμενοι, πρώην πρόεδροι και υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ και στελέχη της ηγεσίας τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων της Επιχείρησης προς τον συνδικαλιστικό φορέα των εργαζομένων της.

Το βούλευμα (αριθμ.1148/2015) διατάσσει την παραπομπή των 59 κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ” εξακολούθηση και της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ.

Η δικογραφία, που σχηματίστηκε μετά από έρευνα με αφορμή πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν από την ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ και τα οποία είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν, είτε αφορούν υπερκοστολογημένες δραστηριότητες.

Αναλυτικότερα, το δικαστήριο θα εξετάσει τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να διοργανώνει ταξίδια και συνέδρια, που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Ανάμεσα στους 59 κατηγορουμένους βρίσκονται ο τέως πρόεδρος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, ο αρχισυνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, τουριστικά πρακτορεία, η κόρη του συνδικαλιστή Ρίζου Ρίζου μαζί με τον πατέρα της και άλλα τρανταχτά ονόματα.

Σύμφωνα με το βούλευμα, τα ποσά για τα οποία κατηγορούνται αφορούν τιμολόγια, τα οποία ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ για τις χρονικές περιόδους 2008, 2009, 2010, ένα δάνειο ύψους 500.000 ευρώ της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, όταν επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου ήταν ο Φωτόπουλος, το οποίο ούτε επεστράφη ποτέ, ούτε δόθηκαν ποτέ σοβαρές εγγυήσεις για να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά πίσω στη ΔΕΗ, καθώς και 300.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από τη ΔΕΗ για μελέτη που ποτέ δεν εκπονήθηκε, αλλά ούτε και επιστράφηκαν τα χρήματα.

Η υπόθεση αφορούσε στις παράνομες χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, όπως το δάνειο των 500.000 ευρώ που κατηγορείται ότι είχε πάρει ο συνδικαλιστής Νίκος Φωτόπουλος το 2010 για λογαριασμό του συνδικαλιστικού οργάνου.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση η Εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική για την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων και ζητούσε μόνο την παραπομπή του κ. Αθανασόπουλου για την χρηματοδότηση ποσού 300.000 ευρώ, σχετικά με την μελέτη που δεν εκπονήθηκε.

Ωστόσο, το νέο υπ” αριθμόν 1148/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών είναι «κόλαφος» και ουσιαστικά ανατρέπει την πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Γ. Πρασσά, ο οποίος είχε εισηγηθεί την απαλλαγή για 70 από τους 71 κατηγορουμένους.

Σχόλια