Ο λιγνίτης παίρνει πόδι και από τις ΗΠΑ

0
85

Ο λιθάνθρακας και ο λιγνίτης είναι τα καύσιμα του παρελθόντος. Η μία μετά την άλλη, οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου απομακρύνονται από τον άνθρακα μειώνοντας την παραγωγή και διακόπτοντας τη λειτουργία θερμοηλεκτρικών μονάδων.

Μετά την Κίνα και τη Γερμανία, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με τον παροπλισμό ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα συνολικής ισχύος 12.300 Μεγαβάτ μόνο το 2015. Εκτιμάται ότι κατά τη δεκαετία 2012-2022, οι ΗΠΑ θα έχουν καταργήσει 46 Γιγαβάτ μονάδων άνθρακα.

Στον χάρτη της ΜΚΟ Sierra Club, η οποία συντονίζει την εκστρατεία «Πέρα από τον Άνθρακα» (Beyond Coal) μπορείτε να δείτε τις παροπλισμένες και εν λειτουργία μονάδες άνθρακα στις ΗΠΑ.

sierra-club-coal-map

Την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε η 200η μονάδα άνθρακα από το 2010. Τότε λειτουργούσαν 535 θερμοηλεκτρικά εργοστάσια σε όλη τη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι το 40% έχει «συνταξιοδοτηθεί». Παρότι σε αυτό το ποσοστό δεν εμπίπτουν πάντα οι μεγαλύτερες μονάδες είναι οι παλαιότερες και πιο ρυπογόνες που παροπλίζονται.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις 200 μονάδες ευθύνεται για 6.000 καρδιακά επεισόδια, 60.000 κρούσματα άσθματος και 3.600 θανάτους ετησίως. Οι μονάδες αυτές εξέπεμπαν 188 εκατ. μετρικούς τόνους άνθρακα, ποσότητα που ισοδυναμεί με αυτή που εκπέμπουν 39 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα ετησίως. Επίσης, οι μονάδες άνθρακα εξέπεμπαν περισσότερους από 3,5 τόνους υδράργυρου ετησίως. Ο υδράργυρος προκαλεί βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ευθύνεται για χιλιάδες γενετικές ανωμαλίες και νευρικές διαταραχές στους πληθυσμούς των περιοχών που τις φιλοξενούν.

«Οι μέρες που οι μονάδες άνθρακα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των Αμερικανών τελειώνουν» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sierra Club, Μάικλ Μπρουν.

Την 200η μονάδα έκλεισε η εταιρεία ενέργειας Alliant Energy που δραστηριοποιείται στην Άιοβα.

“Στην Άιοβα και σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ, οι άνθρωποι απαιτούν καθαρό αέρα και καθαρό νερό και το επιτυγχάνουν. Η Άιοβα ηγείται στη μετάβαση από τον άνθρακα στις ΑΠΕ και αποτελεί υπόδειγμα για άλλες κοινότητες με παρόμοιους στόχους».

Ήδη ο κλάδος της αιολικής ενέργειας στην Άιοβα απασχολεί 7.000 κατοίκους και η μεσοανατολική Πολιτεία θέτει ως στόχο την κάλυψη του 40% των ενεργειακών αναγκών με τη δύναμη του ανέμου.

econews

Σχόλια