Στήβεν Χώκινγκ και Γιούρι Μίλνερ αναζητούν εξωγήινους – Breakthrough Listen

0
160

Την έναρξη του πιο φιλόδοξου προγράμματος αναζήτησης έλλογης εξωγήινης ζωής ανήγγειλε τη Δευτέρα με συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο φημισμένος Βρετανός επιστήμονας Στήβεν Χώκινγκ.

Στο πλευρό του βρισκόταν ο Ρώσος μεγιστάνας Γιούρι Μίλνερ, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει με 100 εκατομμύρια δολάρια το εγχείρημα, που φέρει το όνομα ‘Breakthrough Listen’.

Φιλοδοξία των Χώκινγκ και Μίλνερ είναι να δώσουν νέα ώθηση στην πρωτοβουλία SETI (Ινστιτούτου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης-Extraterrestrial Intelligence  Institute) που εδρεύει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Κορυφαίοι επιστήμονες του SETI από το 2016 θα έχουν στη διάθεσή τους τα κορυφαία οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια του κόσμου.

Για τα επόμενα δέκα χρόνια επιστήμονες θα «σαρώνουν» το ένα εκατομμύριο άστρα που βρίσκονται εγγύτερα στη Γη άστρα, τους εκατό πλησιέστερους γαλαξίες και θα κοιτάξουν βαθιά στο κέντρο του δικού μας γαλαξία, στην πιο εκτενή αναζήτηση εξωγήινων σημάτων.

Μόνο σε μια μέρα το συγκεκριμένο εγχείρημα θα συγκεντρώνει περισσότερα δεδομένα από όσα συγκεντρώνονται μέσα σε ένα έτος από τις τρέχουσες επιστημονικές προσπάθειες.

Στο τέλος της δεκαετίας, ο κ. Μίλνερ και η επιστημονική ομάδα ελπίζουν να έχουν εντοπίσει σήματα που θα δίνουν ενδείξεις εξωγήινης ζωής. Αλλά ακόμα και αν δεν το καταφέρουν αυτό, ο κ. Μίλνερ είπε ότι «θα έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωσή μας ως ανθρώπινα όντα να κοιτάξουμε στα άστρα και να αναρωτηθούμε τι βρίσκεται εκεί».

Ο καθηγητής Χώκινγκ δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η ζωή στη Γη προέκυψε αυθορμήτως. Άρα σε ένα άπειρο σύμπαν πρέπει να υπάρχουν άλλες περιπτώσεις ζωής».

Σχόλια