Λαφαζάνης: «ντου» στην Τράπεζα της Ελλάδος και χαρτονόμισμα Monopoly η εναλλακτική

0
110

Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο (μέχρι σήμερα) υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης μας ενημερώνει ότι η Ελλάδα έχει εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης πέρα από αυτές (τις ομολογουμένως πολύ σκληρές και άδικες) που προσφέρει η γνωστή τρόικα των διεθνών πιστωτών (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν).

Ποτέ όμως δεν μας είχε αποκαλύψει ποιες είναι οι λύσεις αυτές. Το έκανε χτες μιλώντας σε κεντρικό ξενοδοχείο ενώπιον των βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Συνοπτικά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρότεινε το Κράτος να πάρει «22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος» για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ώστε να κερδηθεί χρόνος μέχρις ότου «τυπώσουμε δικό μας νόμισμα».

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή «το σχέδιο προέβλεπε την εισβολή στο Νομισματοκοπείο Χολαργού, όπου φυλάσσεται το χρηματικό απόθεμα της Τράπεζας της Ελλάδος, ουσιαστικά το απόθεμα από το οποίο εφοδιάζονται οι ελληνικές τράπεζες, έπειτα από άδεια που δίδεται από την ΕΚΤ».

Βεβαίως, μια τέτοια ενέργεια, η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων στην αγορά χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, θα εθεωρείτο μη αδειοδοτημένη διαδικασία εκτύπωσης χρήματος και θα συνεπαγόταν την αυτόματη έξοδο της χώρας από το Ευρώ.

Στο σχέδιο που είχε παρουσιασθεί προβλεπόταν, επίσης, όπως εννοείται, η αποπομπή του κ. Γιάννη Στουρνάρα από τη διοίκηση της ΤτΕ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο κ. Λαφαζάνης ήταν ο δεύτερος υπέρμαχος της πρότασης που παρουσίασε σε κλειστή σύσκεψη ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για τη χρήση IOU, όταν ειδοποιήθηκε η κυβέρνηση από την ΕΚΤ ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε επιβολή capital controls.

Αυτό που δεν είπε ο κ. Λαφαζάνης είναι ότι τα χρήματα αυτά είναι τα τελευταία αποθεματικά της χώρας και σε περίπτωση Grexit θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την έκδοση δραχμών με στοιχειώδη αξία και όχι αξία χαρτονομισμάτων της Monopoly.

—Ομπάμα και Μαδούρο

Την ίδια ώρα που ο κ. Λαφαζάνης προτείνει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και διαμηνύει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία χωρίς να παραιτηθεί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης  μιλώντας στον κομματικό ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ευχαρίστησε τους Αμερικάνους και τον πρόεδρο Ομπάμα, που συνέβαλαν στο να αναδειχθεί το ζήτημα του μη βιώσιμου χρέους.

Όσο για την πολυδιάστατη ενεργειακή στρατηγική του κ. Λαφαζάνη, μετά τη Ρωσία που κάλεσε τη χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για την Ελλάδα και το Ιράν που τα βρήκε με τη Δύση μοναδικός σταθερός σύμμαχος έμεινε η Βενεζουέλα του Μαδούρο.

Το πρόβλημα είναι ότι μας πέφτει λίγο μακρυά.

econews

Σχόλια