Οι κλειστές τράπεζες απειλούν τις ΑΠΕ στην Ελλάδα

0
68

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και το επενδυτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του κλάδου στο Euractiv.gr, αυτή τη στιγμή έχουν «παγώσει» τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα έργα στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, καθώς το ρίσκο θεωρείται υπερβολικό για τις εταιρείες.

“Ακόμα και αν υπάρξει λύση με τους δανειστές, δεν πιστεύω ότι θα βιαστεί κανείς να ξεκινήσει νέα σχέδια”, δήλωσε σχετικά ένας εξ αυτών.

Όπως τονίζει το Euractiv, η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό, αλλά εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν περικοπεί οι επιδοτήσεις για ΑΠΕ σημαίνει ότι η κατάσταση διαιωνίζεται, ιδίως αν λάβουμε υπόψη και την οικονομική κρίση.

Όπως τόνισε ο Τζόναθαν Ρόμπινσον, σύμβουλος της Frost & Sullivan, “το 2012 εισήγαγαν  ένα μέτρο που μείωσε τις επιδοτήσεις και ανέστειλε πολλά από τα κίνητρα για τις ΑΠΕ, όταν βρίσκονταν στο απόγειο της κρίσης. Κάποιες εταιρείες θα επιλέξουν να συνεχίσουν στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι θα είναι λιγοστές. Οι επενδυτές δεν θέλουν αβεβαιότητα”.

Εκπρόσωπος της Enel σχολίασε ότι ο όμιλος παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 308 Μεγαβάτ στη χώρα μας. Η ισπανική Iberdrola αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή σχολίασε ότι το επενδυτικό της πρόγραμμα προχωρά και θα αναπροσαρμοστεί εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, αναλόγως των εξελίξεων.

Τέλος, η Βιρτζίνια Μάρεϊ, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Watson Farley & Williams, με έδρα την Ελλάδα, δήλωσε πως “θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψει η βεβαιότητα στις ΑΠΕ. Αναμένω ότι οι επενδυτές θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-6 μήνες για να σιγουρευτούν ότι πέρασε η κρίση”.

(energypress)

Σχόλια