Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μετά από 17 ώρες

0
118

Ολοκληρώθηκε μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με tweets του βέλγου και του μαλτέζου πρωθυπουργού, αλλά και δημοσιογράφων που ξαγρύπνησαν επιτεύχθηκε Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της.

Την ομόφωνη συμφωνία γνωστοποίησε και ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε ομόφωνα σε συμφωνία. Ολα έτοιμα να πάμε σε πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική στήριξη» αναφέρεται στο tweet.

—Τα πρώτα σχόλια των αξιωματούχων

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι ήταν μια επίπονη συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος αλλά επετεύχθη. Από την αρχή η Κομισιόν επέμενε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έχουμε Grexit. Ετσι, είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, τόνισε.

Η Κομισιόν πάντα επέμεινε ότι παράλληλα με τις προσπάθειες σε επίπεδο αλληλεγγύης και προσπαθειών από την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ανάπτυξη. Είμαι ευτυχής που έγινε αποδεκτό το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

«Εξετάσαμε όλα τα θέματα με κύριο αυτό της εμπιστοσύνης. Εξετάσαμε όμως τα δημοσιονομικά, το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ.

Υπήρξε έξτρα προσπάθεια για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Θα δείτε ότι στο κείμενο της συμφωνίας έχουν έρθει μπροστά πολλά νομοθετήματα ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη, σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για το πού θα πρέπει να βελτιωθούν οι ελληνικές προτάσεις, όπως η αγορά εργασίας.

Επίσης, σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα fund στο οποίο θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία. Τα έσοδα από αυτό (από πωλήσεις ή αξιοποίηση) θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θα χρειαστούν περίπου 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα επιπλέον έσοδα θα πάνε κατά 50% στο χρέος και κατά 50% για επενδύσεις που θα αποφασίσει η Ελλάδα.

Το ταμείο αυτό θα έχει έδρα στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο μέτρα, αύριο και μεθαύριο. Όταν γίνει αυτό, θα υπάρξει νέο Eurogroup Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη ανάλογα με την πορεία της νομοθέτησης.

Αμέσως μετά θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, ενώ πρέπει να συνεδριάσουν και τα κοινοβούλια, κατέληξε.

econews

 

Σχόλια