Ζωοπλαγκτόν "δούρειος ίππος" για μικροπλαστικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα

0
2977

Η κατανάλωση πλαστικών μικροσωματιδίων από ζωοπλαγκτόν, όπως τα κωπήποδα, τα εισάγει στη τροφική αλυσίδα των θαλασσίων ειδών με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά και τον άνθρωπο.

Ένα βίντεο που γύρισαν βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ δείχνει πως το ζωοπλαγκτόν λειτουργεί ως «δούρειος ίππος» για την εισαγωγή των πλαστικών στην τροφική αλυσίδα: μικροσκοπικές φθορίζουσες «μπίλιες» πολυστυρενίου κολλούν αρχικά στα πόδια ενός κωπήποδου, το οποίο τις τρώει.

Στη συνέχεια το ζωοπλαγκτόν που έχει φάει τα πλαστικά -εκτός από βακτήρια, φυτοπλαγκτόν, νεκρή οργανική ύλη ή και  άλλα ζωοπλαγκτονικά είδη- γίνεται τροφή για τα ψάρια και πάει λέγοντας.

Το βίντεο που θα δείτε είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο με τον οποίο τα θαλάσσια σκουπίδια εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα. Δίχτυα και σακούλες αποτελούν τους κύριους εχθρούς των μεγαλύτερων θαλάσσιων ειδών καθώς συχνά αιχμαλωτίζονται σε αυτά, με αποτέλεσμα να βρίσκουν τραγικό θάνατο. Ακόμα και οι οικολογικές σακούλες οι οποίες είναι σχεδιασμένες ώστε να βιοδιασπώνται, κομματιάζονται σταδιακά με αποτέλεσμα να θέτουν τη ζωή αρκετών ειδών σε κίνδυνο.

Η νέα έρευνα του Θαλάσσιου Εργαστηρίου του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πλύμουθ που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Environmental Science and Technology» εστιάζει στον τρόπο που το πολυστυρένιο καταναλώνεται από τα θαλάσσια είδη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Μάθιου Κόουλ εντόπισαν τουλάχιστον 13 σαρκοφάγους οργανισμούς (ζωοπλαγκτόν) ικανούς να καταναλώνουν χάντρες πολυστυρένιου. Ανάμεσα σε αυτούς, συγκαταλέγονταν και προνύμφες καβουριών και στρειδιών.

«Τα μικροπλαστικά καταναλώνονται από το ζωοπλαγκτόν, γεγονός που οδηγεί σε επιπτώσεις στους συγκεκριμένους αλλά και σε άλλους οργανισμούς» αναφέρουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι κάποια στιγμή θα καταλήξουν και στο πιάτο μας. Ενώνοντας τις δυνάμεις του με την εταιρεία παραγωγής Five Films, ο Δρ Κόουλ δημιούργησε την σύντομη ταινία η οποία αποκαλύπτει την θαλάσσια καταστροφή.

Η σκηνοθεσία ανήκει στην Βέριτι Γουάιτ, η οποία εργάζεται παράλληλα σε ένα μεγαλύτερο πρότζεκτ που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από την ρύπανση των θαλασσών.

Δείτε το video!

—Ρύπανση στη Μεσόγειο Θάλασσα

Υπενθυμίζεται ότι νέα ισπανική ελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One μέτρησε τις συγκεντρώσεις πλαστικών σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, από τα Στενά του Γιβραλτάρ ως την Κύπρο, ανακάλυψε στην επιφάνεια ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων συγκρίσιμες με εκείνες στα στα πέντε υποτροπικά κυκλοτερή ρεύματα των ωκεανών.

«Βρήκαμε πλαστικό σε ποσοστό 100% των περιοχών της δειγματοληψίας με μέση πυκνότητα ένα τεμάχιο πλαστικού ανά τέσσερα τετραγωνικά μέτρα», δήλωσε ο Κόθαρ.

Η ποσότητα των πλαστικών στα επιφανειακά ύδατα εκτιμάται μεταξύ 1.000 και 3.000 τόνων και εμφανίζεται κυρίως ως μικροσκοπικά κομμάτια που έχουν αποκοπεί από πλαστικά αντικείμενα όπως μπουκάλια, σακούλες και περιτυλίγματα.

Η χωρική κατανομή των πλαστικών στη Μεσόγειο είναι ανομοιογενής, λόγω της επίδρασης του ανέμου και των κυμάτων.

Η συσσώρευση πλαστικών απορριμμάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα οφείλεται στην εντατική ανθρώπινη δραστηριότητα και στις τάσεις των θαλασσίων ρευμάτων, τα οποία δρουν ως παγίδα για τα σκουπίδια που επιπλέουν. Η εκροή του νερού γίνεται μέσω του Γιβραλτάρ, γεγονός που δυσχεραίνει την έξοδο των πλαστικών από τη λεκάνη της Μεσογείου.

econews

Σχόλια