Στους πολιτικούς αρχηγούς οι προτάσεις της συμφωνίας – Τι προβλέπεται στους φόρους

0
99

Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι της Πέμπτης το κείμενο με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς. Στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Την Τετάρτη, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Προκόπη Παυλόπουλο. Παράλληλα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα.

Δεν αποκλείεται, δε, να συγκληθεί εκ νέου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, την Παρασκευή ή το Σάββατο. Αν και ο κ. Τσίπρας εκφράζει σε συνομιλητές του αισιοδοξία για θετική έκβαση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν πως δεν κρύβει και την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σκληρή στάση που τηρεί το Βερολίνο, τη στιγμή που -κατά το Μαξίμου- σύμμαχοι της ελληνικής προσπάθειας είναι οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Φρανσουά Ολάντ.

Επιπλέον, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός «σαμποτάζ» την τελευταία στιγμή. Ειδικότερα, εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο ευρωπαϊκοί κύκλοι να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη συμφωνία, αποσκοπώντας στη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδό της από την Ευρωζώνη.

Οι ίδιοι κύκλοι, όπως αναφέρουν τα Νέα, υποστηρίζουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής άνοιξαν τα χαρτιά όλων των πλευρών για πρώτη φορά. «Αν θέλετε να μας διώξετε, διώξτε μας» είναι μία φράση που αποδίδεται στον έλληνα πρωθυπουργό, όπως επίσης και το «αν θέλετε να ακούσετε τις προτάσεις μας, κάντε το πραγματικά».

Την Τετάρτη, τόσο στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλ.Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχέδιο περί επιστροφής της χώρας στη δραχμή. Απευθυνόμενος προς τον Πρ.Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται στην εθνική γραμμή που χαράχθηκε από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

—Η επιστολή Τσακαλώτου

Εντωμεταξύ με επιστολή που υπογράφει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώρος, η ελληνική κυβέρνηση χθες αιτήθηκε τριετές δάνειο από τον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για «μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα» με μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση, στην επιστολή, προτείνει την εφαρμογή μέτρων, από την αρχή κιόλας της επόμενης εβδομάδας – μέτρων τα οποία αφορούν τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση δείχνει να υπαναχωρεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους αναφέροντας ότι «η Ελλάδα καλωσορίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα ώστε το χρέος προς τον επίσημο τομέα να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα».

Τέλος, με την επιστολή Τσακαλώτου η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως.

—Οι προτάσεις για τη φορολογία

Σε περίπτωση συμφωνίας, από βδομάδα αλλάζουν όλα στο ΦΠΑ:

-Στο 23% θα πάει η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, στο 13% τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό, στο 6% φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.

Συνεπώς: όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα. Στο 23% θα μεταταχθούν και: υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).

Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.

Ακόμα δεν αποκλείεται να αυξηθούν άμεσα:

-Οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% έως και 185,71% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:

*2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ

*4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

*6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.

*8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

-Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

-Η σταδιακή κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων.

-Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Σχόλια