Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας

0
71

Στις 7 το απόγευμα ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών της Ευρωζώνης στην οποία θα κριθεί η χρηματοδότησης της Ελλάδας και το μεσοπρόθεσμο μέλλον της χώρας. Νωρίτερα, το μεσημέρι, θα συγκληθεί το Eurogroup.

Κοινή είναι η παραδοχή ότι η σημερινή σύνοδος είτε θα καταλήξει στην κατ” αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είτε θα οδηγήσει τα πράγματα σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει τη θριαμβευτική νίκη του «ΟΧΙ» την Κυριακή και διαβεβαιώνει όλους ότι θα φέρει συμφωνία από τις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το πλαίσιο συγκάλεσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και κατέληξε σε ένα κοινά συμφωνημένο πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινείται μία συμφωνία. Στο μέτωπο αυτό εντάχθηκαν η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι ο πρωθυπουργός ρίχνει ενωτικές γέφυρες προς τις δυνάμεις του «Ναι» και διαβεβαιώνει ότι στόχος του είναι η παραμονή στην ευρωζώνη με την επιδίωξη συμφωνίας.

Δεύτερον, απομάκρυνε τον «ανεπιθύμητο από τους δανειστές» Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών και τοποθέτησε τον μετριοπαθή Ευκλείδη Τσκαλώτο, ο οποίος πάντως δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί μία μη βιώσιμη συμφωνία.

Τρίτον, επικοινώνησε με ηγέτες (Μέρκελ κ.α.) και παράγοντες (τον Ντράγκι της ΕΚΤ και την Λαγκάρντ του ΔΝΤ) προκειμένου να ξαναβρεί το νήμα της επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Δέχθηκε με ικανοποίηση την δήλωση του Ολάντ και της Μέρκελ από το Παρίσι ότι οι εταίροι περιμένουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς. Την ίδια ώρα δέχτηκε παραινέσεις τόσο από τους αμερικανούς όσο και από τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να πάρει τη συμφωνία που του δίνουν οι Ευρωπαίοι.

Την ίδια ώρα πάντως ο κλοιός σφίγγει γύρω από την ελληνική κυβέρνηση: Η ΕΚΤ δεν αύξησε τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες – τουναντίον μεγάλωσε το κούρεμα στα ελληνικά ενέχυρα -, όπερ σημαίνει ότι η ρευστότητα στο σύστημα τελειώνει τις αμέσως επόμενες ημέρες και η προοπτική ανοίγματος των πιστωτικών ιδρυμάτων απομακρύνεται. Άρα με δεδομένη την καθυστέρηση στην πληρωμή του ΔΝΤ (έληξε από τις 30 Ιουνίου), τη δόση προς την ΕΚΤ στις 19 Ιουλίου, τις εσωτερικές υποχρεώσεις (μισθοί και συντάξεις στο μέσο του μήνα) και την οικονομία να έχει παραλύσει εξαιτίας της μη λειτουργίας των τραπεζών, ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα.

Επιπλέον βαρύ είναι το κλίμα μεταξύ των εταίρων και δανειστών. Η σκληρή ομάδα Σόιμπλε ζητεί αυστηρότερο πρόγραμμα για ένα νέο πακέτο δανείων προς την Ελλάδα, ενώ και άλλοι παράγοντες καλούν την Αθήνα να αποδεχθεί τους όρους τους.

Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι οι εταίροι δεν θα επιμείνουν σε μία αδιέξοδο συμφωνία. Εκτιμά ότι το OXI στο δημοψήφισμα της Κυριακής μπορεί να λειτουργήσει ως αφύπνιση για την Μέρκελ, υπό την έννοια ότι εάν συνεχίσει την πίεση τότε θα απελευθερώσει ένα ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα, που υπάρχει στην Ελλάδα και παντού, ενώ έχει την ευκαιρία να το ενσωματώσει με μία έντιμη συμφωνία.

Ελπίζει επίσης ότι αυτή τη φορά θα πιέσει όχι μόνο η Γαλλία – που έχει τον παραπάνω φόβο – αλλά και οι χώρες του νότου (Ιταλία, Ισπανία), οι οποίες βλέπουν ότι μία ανεξέλεγκτη κρίση στις σχέσεις Ευρώπης – Ελλάδας μπορεί να εκτινάξουν τα επιτόκια δανεισμούς τους και να τις φέρουν σε αδιέξοδο.

Σχόλια