Καμένα ελαστικά αυτοκινήτων η νέα ΑΠΕ;

0
124

Ένας αντιπρόσωπος στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Πολιτείας του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τον όρο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» με ένα νόμο που θα προβλέπει την καύση ελαστικών οχημάτων και άλλων βιομηχανικών στερεών αποβλήτων για την κάλυψη του 10% των ενεργειακών αναγκών.

Ο Άρικ Νέσμπιτ πρότεινε το νόμο στη βουλή των αντιπροσώπων του Μίσιγκαν στις 15 Μαρτίου. Ο νόμος φιλοδοξεί να «απομακρύνει τα αχρείαστα εμπόδια στην κατάλληλη χρήση των στερεών αποβλήτων ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας».

Επίσης, ο νόμος θα προστεθεί σε εκείνον που ρυθμίζει την ενεργειακή απόδοση και προβλέπει τη δημιουργία προγραμμάτων μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως.

Η ιδέα της απομάκρυνσης χρησιμοποιημένων ελαστικών και άλλων βιομηχανικών υποπροϊόντων από χωματερές μπορεί να μοιάζει ως ορθή περιβαλλοντικά λύση και η ίδια η Υπηρεσία Προστασία του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναγνωρίζει τα «καύσιμα από ελαστικά» ως «εναλλακτική πηγή ενέργειας». Παρόλα αυτά τα προγράμματα μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια εγείρουν ενστάσεις. Πρώτον, η διαδικασία καύσης αυτών των υλικών απελευθερώνει τοξίνες στην ατμόσφαιρα και αυξάνει τις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Δεύτερον, τα πλαστικά, τα ελαστικά και άλλα προϊόντα που προέρχονται από τη διύλιση του πετρελαίου, πόσω μάλιστα όταν απορρίπτουμε τεράστιες ποσότητες κάθε χρόνο, δεν αποτελούν ακριβώς ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Τα πλαστικά είναι υποπροϊόντα του κλάδου των ορυκτών καυσίμων, έναν βρώμικο και πεπερασμένο φυσικό πόρο. Τέλος, η καύση αυτών των υλικών ίσως υποκαταστήσει πραγματικά απαραίτητες καινοτομίες τόσο στην ανακύκλωση όσο και στην απομάκρυνση από τη χρήση και την απόρριψη πλαστικών και άλλων παρόμοιων υλικών.

Το Μίσιγκαν έχει υψηλότερο ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με άλλες μεσοδυτικές Πολιτείες, ωστόσο μπορεί να βασιστεί στις πραγματικές ΑΠΕ για να το μειώσει. Σύμφωνα με τους συμβούλους της Clean Water Action, η αιολική ενέργεια είναι η φθηνότερη λύση που θα επέτρεπε στην Πολιτεία να καλύψει το 30% των ενεργειακών αναγκών με ΑΠΕ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα του Νέσμπιτ να βαφτίσει την καύση των ελαστικών ως ΑΠΕ, αλλά δεν λείπουν οι αντιδράσεις: «το να καις ελαστικά και να το θεωρείς ως ΑΠΕ ακούγεται τόσο γελοίο όσο το να καταβροχθίζεις κέτσαπ και να ισχυρίζεσαι ότι τρως λαχανικά» αναφέρει η Λίζα Βόσνιακ επικεφαλής των «πράσινων» της Πολιτείας.

econews

Σχόλια