Κάνουμε σωστά τα κακά μας στην εργονομική τουαλέτα [video]

0
235

Οι τουαλέτες δεν έχουν αλλάξει σχεδιαστικά από τότε που άρχισαν να τοποθετούνται υδραυλικά συστήματα στα σπίτια.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας (World Toilet Day) που γιορτάζεται στις 19 Νοεμβρίου, οι ειδικοί σε θέματα υδραυλικών και αποχέτευσης Dyno-Rod αποφάσισαν να ταράξουν λίγο τα νερά στο σχεδιασμό καμπινέδων διοργανώνοντας ένα διαγωνισμό με στόχο τη δημιουργία της τουαλέτας του μέλλοντος πάνω στην οποία θα κάθονται οι νέες γενιές.

Το διαγωνισμό κέρδισε η «Τουαλέτα της Ευζωίας» (Wellbeing Toilet), που φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος εργονομικός καμπινές. Η τουαλέτα που σχεδίασαν τρεις απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών «Σεντ Μάρτινς» του Λονδίνου υποτίθεται ότι περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέως εντέρου και εμφάνισης αιμορροΐδων.

Η τουαλέτα με καζανάκι εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα, αλλά λίγα έχουν αλλάξει έκτοτε στο σχεδιασμό (στην Ελλάδα είμαστε «αλλουνού παπά ευαγγέλιο» αφού είχαμε τις λεγόμενες τούρκικες): κάθεσαι με τα πόδια σε γωνία 90 μοιρών και κάνεις τη δουλειά σου.

Δυστυχώς για το έντερο, αυτός είναι ο χείριστος τρόπος για να διευκολύνει κάποιος την «κινητικότητα». Με τον τρόπο που είναι κατασκευασμένο το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου, βέλτιστη θέση για την αφόδευση είναι το βαθύ κάθισμα στον αέρα (δηλαδή το σύστημα της τούρκικης) και όχι το κάθισμα σε τουαλέτα.

Οι τρεις σχεδιαστές, οι Πιέρ Πάπετ, Βίκτορ Γιόχανσον και Σάμιουελ Σήρντ κατασκεύασαν μια τουαλέτα με γνώμονα τη βιωσιμότητα, τη μικρή κατανάλωση νερού και την προστασία της υγείας.

Το σχέδιο που επιλέχθηκε από τους κριτές, αποτελείται από ένα κεραμικό κάθισμα που φέρνει το σώμα στη σωστή στάση με ένα περιθώριο μπροστά που λειτουργεί ως στήριγμα για τα γόνατα.

Δείτε το video!

econews

Σχόλια