Πτολεμαΐδα 5: ενδεχόμενο Grexit «κατεδαφίζει» τη λιγνιτική μονάδα

0
112

Προκαταβολή στην ΤΕΡΝΑ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής της  από την πλευρά της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5″ πρόκειται να καταθέσει η ΔΕΗ.

Την έναρξη των διαδικασιών, σηματοδότησε η χορήγηση από τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των απαιτούμενων αδειών για τη μονάδα, δηλαδή της Έγκρισης Δόμησης και της Άδειας Δόμησης, οι φάκελοι των οποίων είχαν κατατεθεί και πρωτοκολληθεί στο Δήμο Εορδαίας στις 23 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας που επικαλείται το euro2day, η διαδικασία που θα καταλήξει στην πληρωμή της προβλεπόμενης προκαταβολής ύψους 200 εκατομμυρίων, δεν είναι υπόθεση δύο ή τριών ημερών, καθώς θα ακολουθηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στη σχετική σύμβαση.

Σημειώνεται ότι την έγκριση των φακέλων και την έκδοση των αδειών ανέγερσης του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου ισχύος 660 Μεγαβάτ, χαιρέτησε το Σωματείο των εργαζομένων στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής «Σπάρτακος».

Η απόφαση για την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5″ προϋπολογισμού 1,4 δισ. Ευρώ υπεγράφη την 9 Μαρτίου 2013 στο χώρο ανέγερσης της μονάδας και εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. των Μετόχων της ΔEΗ την 29 Μαρτίου 2013.

—Κίνδυνος από το Grexit

Πέραν των εύλογων ερωτημάτων που τίθενται από την πρόθεση της ΔΕΗ να χορηγήσει 200 εκατ. Ευρώ στην ΤΕΡΝΑ την ώρα που η Ελλάδα χρεωκόπησε και συνταξιούχοι στήνονται σε ουρές για να πάρουν την πετσοκομμένη σύνταξή τους, υπενθυμίζεται ότι τα μισά χρήματα για την κατασκευή της μονάδας, δηλαδή 700 εκατ. Ευρώ, υποτίθεται ότι θα προέλθει από τη γερμανική επενδυτική τράπεζα kWf, πρόεδρος της οποίας είναι ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράγοντες της ΔΕΗ παραδέχονται ότι εάν η Ελλάδα καταλήξει στη λύση της δραχμής δεν θα υπάρχουν κεφάλαια ικανά για την απόκτηση του εξοπλισμού, οπότε το έργο θα οδηγηθεί σε ακύρωση.

econews

Σχόλια