Eurogroup: τρίτο δάνειο-Μνημόνιο ζητά ο Τσίπρας – "Έχουμε σχέδιο" ο Λαφαζάνης

0
151

Για τις 18.30 αντί για τις 12.30 το μεσημέρι που ήταν προγραμματισμένο μετατέθηκε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα, μετά από σχετικό αίτημα πολλών υπουργών Οικονομικών.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου θα εξετασθεί το αίτημα της Ελλάδας για νέο δάνειο από τον ESM, θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 (ώρα Ελλάδας).

Μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, ο προεδρεύων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης θα μπορούσε να συνοδεύεται από αυστηρότερους όρους, ενώ εκτίμησε ότι είναι πολύ αργά για παράταση του προγράμματος που εκπνέει.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι το αίτημα για τρίτο πακέτο στήριξης θα εξεταστεί μόνο μετά το δημοψήφισμα.

Ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν στο Reuters πως κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη η ελληνική πλευρά παρουσίασε προτάσεις πιο κοντά σε αυτά που ζητούν οι θεσμοί.

Πάντως κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters τονίζει ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά την Κυριακή, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά τη διεξαγωγή του.

—Επιστολή Τσίπρα

Εντωμεταξύ, η ελληνική πλευρά φαίνεται να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις με δισέλιδη επιστολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τους επικεφαλής της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Η επιστολή, που συνοδεύει το νέο αίτημα για χρηματοδότηση της χώρας με 29,1 δις. ευρώ την επόμενη διετία, φέρει τον κ.Τσίπρα να αποδέχεται όλους τους όρους της πρότασης των δανειστών με αστερίσκους: ειδικότερα, δεν προβλέπει την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ενώ ζητά η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων να μην ξεκινήσει αμέσως, αλλά από τον Οκτώβριο και η κατάργηση του ΕΚΑΣ να ολοκληρωθεί μεν έως το 2019, όπως ζητούν οι δανειστές, αλλά να γίνει με πιο αργό ρυθμό και οι περικοπές να μην είναι μεγάλες άμεσα.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες απαντούν ότι οι υποχωρήσεις «δεν είναι αρκετές», ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατηρεί τη σκληρή στάση προς την Ελλάδα αναφέροντας ότι δεν υφίσταται βάση συμφωνίας.

Πριν από λίγο, πηγές του Μαξίμου επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της επιστολής που η κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς, ωστόσο υποστηρίζουν (με πολλαπλούς αποδέκτες στο εσωτερικό) ότι δεν ισχύει ότι έχει αποδεχθεί πλήρως την πρόταση των θεσμών.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:
– Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
– Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
– Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
– Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
– Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».

—Τι λέει ο Λαφαζάνης

Μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο “Rossiya’24”, ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε το κλείσιμο των τραπεζών ως αδίστακτο εκβιασμό από την πλευρά των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ που σκοπό έχει «να πιέσει την ελληνική Κυβέρνηση για να αποδεχθεί ένα βάρβαρο πρόγραμμα λεηλασίας και λιτότητας σε βάρος του ελληνικού λαού».

Ο υπουργός και επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» εξέφρασε την πεποίθηση ότι την Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες και διαβεβαίωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση «υπάρχει σχέδιο» το οποίο όμως δεν ανέλυσε.

«Ο ελληνικός λαός μαζί με την κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πρόκληση και τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας με σχέδιο, με πρόγραμμα και με προοπτική» δήλωσε σχετικά.

Μάλιστα ζήτησε εμμέσως βοήθεια από τη Ρωσία -παρότι επίσημα χείλη έχουν καλέσει την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη και το Ευρώ- λέγοντας ότι «τούτες τις δύσκολες στιγμές είναι πάντα ευπρόσδεκτη και κάθε χειρονομία, έστω και συμβολική προς την πλευρά μας, θα είναι ευχάριστη και θα την αποδεχτούμε με ιδιαίτερη χαρά».

Δεν συζητάμε αυτή την ώρα την προοπτική να ζητήσουμε χρήματα από καμία πλευρά. Αν και θέλω να πω, ότι η βοήθεια στη χώρα μας και στον ελληνικό λαό σε τούτες τις δύσκολες στιγμές είναι πάντα ευπρόσδεκτη και κάθε χειρονομία, έστω και συμβολική προς την πλευρά μας, θα είναι ευχάριστη και θα την αποδεχτούμε με ιδιαίτερη χαρά.

 

econews

Σχόλια