Κίνα-ΕΕ συνεργάζονται για τη μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου

0
39

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει στην άκρη την κρίση που έχει δημιουργηθεί με την Ελλάδα και θα επικεντρωθεί στη συνεργασία της με την Κίνα και την προοπτική να γίνουν κινεζικές επενδύσεις στο νέο ευρωπαϊκό διαρθρωτικό ταμείο μαζί με θέματα μείωσης ρύπων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο συνάντηση κορυφής που θα λάβει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Η συνάντηση αυτή θα στείλει ένα θετικό σήμα ότι η Κίνα και η ΕΕ μπορούν να ωθήσουν την ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων και καινοτομίας», είπε ο Υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Ουάνγκ Σουγουέν μια μέρα πριν τη πρώτη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του Πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ηγετών της ΕΕ Ντόναλντ Τούσκ.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν το ποσό μιας αναμενόμενης δέσμευσης από την πλευρά της Κίνας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές δομές, σημάδι ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε εμπορικά θέματα και θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Κίνα έχουν πάψει να διχάζουν τις Βρυξέλλες και το Πεκίνο στα ψηλότερα επίπεδα.

Η δέσμευση της Κίνας να υπογράψει συμφωνία είναι το πιο πρόσφατο βήμα στις προσπάθειές της να παίξει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της διεθνούς οικονομίας και ακολουθεί αποφάσεις από σημαντικές χώρες-μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών της οποίας ηγείται η Κίνα, αψηφώντας την Ουάσινγκτον.

Η αλλαγή στη στάση της Κίνας φαίνεται από το ότι ο Λι διατίθεται να δώσει συνέντευξη τύπου στο τέλος της συνόδου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ.

Στο παρελθόν, η απροθυμία των ανώτατων Κινέζων αξιωματούχων να δώσουν συνεντεύξεις τύπου μετά από ανώτατα συμβούλια στις Βρυξέλλες ήταν πηγή σύγκρουσης γιατί η ΕΕ περηφανεύεται για την ανοιχτή στάση της απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.

Στη σημερινή Σύνοδο αναμένεται επίσης να συζητηθεί και ο ρόλος της Κίνας στην προσπάθεια της ΕΕ να σπρώξει μιά νέα διεθνή συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή στις συνομιλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι το Δεκέμβριο.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου (ευθύνεται για περίπου 25% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκόσμια) έχει αλλάξει στάση από τη τελευταία Σύνοδο του ΟΗΕ το 2009, καθώς αντιμετωπίζει κοινωνική κρίση λόγω της ρύπανσης, και έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει τα σχέδια της για μείωση των ρύπων στον ΟΗΕ στο πρώτο μισό του χρόνου, ενώ πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να το κάνει στις Βρυξέλλες σήμερα.

Σχόλια