Ηλεκτρική ενέργεια: πέντε τεκτονικές αλλαγές και η «μάχη» ΑΠΕ-άνθρακα

0
133

Το Bloomberg New Energy Finance δημοσιοποίησε μια έκθεση στην οποία παραθέτει της προβλέψεις του για την πορεία και την εικόνα του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας -τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στους τομείς των δικτύων και της κατανάλωσης- την επόμενη εικοσιπενταετία.

Ο εξειδικευμένος στις ΑΠΕ βραχίονας του Bloomberg προβλέπει μια επενδυτική έκρηξη ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων στα φωτοβολταϊκά μικρής κλίμακας έως το 2040, η οποία θα συνοδεύεται από αυξημένο έλεγχο των καταναλωτών στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και μια περιορισμένη αύξηση της ζήτησης ενέργειας.

Μολονότι προβλέπει κοσμογονικές «πράσινες» αλλαγές στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το BNEF το μέλλον της προσπάθειας ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής παραμένει θολό.

—Τα στοιχεία της έκθεσης

Η έκθεση New Energy Outlook 2015 (Neo 2015) δημοσιοποιήθηκε χθες 23 Ιουνίου και περιλαμβάνει τις ετήσιες μακροπρόθεσμες προβλέψεις του BNEF για τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αναλυτές εστίασαν την έρευνά τους σε λεπτομερή στοιχεία ανά χώρα και ανά τεχνολογία ως προς τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και τις δομικές αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρισμού.

“Η έκθεση NEO 2015 συγκεντρώνει το σύνολο των ακριβέστερων δεδομένων και πληροφοριών του BNEF σχετικά με τα κόστη της ενέργειας, τις ακολουθούμενες πολιτικές, την τεχνολογία και τη χρηματοδότηση» υποστηρίζει ο επικεφαλής του BNEF, Μάικλ Λάιμπριχ.

«Δείχνει ότι θα δούμε τεράστια πρόοδο προς ένα καθαρό σύστημα ηλεκτρισμού μηδενικών εκπομπών. Ωστόσο, δείχνει ότι παρά την πρόοδο, ο άνθρακας θα εξακολουθήσει να κατέχει σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή, με τις εκπομπές να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία για ακόμα δεκαπέντε χρόνια, εκτός και εάν εφαρμοστούν νέες ριζοσπαστικές πολιτικές».

—Οι τεκτονικές αλλαγές 

Οι αναλυτές του BNEF εντοπίζουν πέντε «τεκτονικές αλλαγές» που θα λάβουν χώρα τα προσεχή 25 χρόνια μέχρι το 2040. Αυτές συνοψίζονται ως εξής:

* Οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια θα εκτοξευτούν στα 3,7 τρισ. δολάρια τόσο για τα φωτοβολταϊκά μικρής κλίμακας όσο και για τα μεγάλα και πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα των εκατοντάδων Μεγαβάτ χάρη στο συνεχώς μειούμενο κόστος της τεχνολογίας.

Από αυτά 2,2 τρισ. δολάρια θα διοχετευτούν σε φωτοβολταϊκά στέγης και άλλα ηλιακά συστήματα μικρής κλίμακας.

*Η ανάπτυξη της ενεργειακής αποδοτικότητας σε τομείς όπως ο φωτισμός και ο κλιματισμός μεταφράζεται σε 1,8 ποσοστιαίες μονάδες ετήσιας αύξησης στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έναντι αύξησης 3% μεταξύ 1990 και 2012. Μάλιστα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2040 θα είναι χαμηλότερη απ” ότι το 2014.

*Το φυσικό αέριο δεν θα εξελιχθεί σε «καύσιμο μετάβασης» προς ένα ενεργειακό μέλλον χαμηλών εκπομπών. Αυτό το ρόλο θα διατηρήσει ο άνθρακας, ενώ η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο είναι περισσότερο αμερικανική υπόθεση.

*Παρά τα 8 τρισ. δολάρια που θα επενδυθούν σε έργα ΑΠΕ, ο άνθρακας θα συνεχίσει να «καίγεται» με νέες ηλεκτροπαραγωγικές θερμοηλεκτρικές μονάδες να κατασκευάζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, μια εξέλιξη που συνέπεια θα έχει την αύξηση των εκπομπών ρύπων έως το 2039 και τη διατήρησή τους σε επίπεδα 13% υψηλότερα από αυτά του 2014 όταν πια φτάσουμε στο 2040.

«Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται σε ανοδική τροχιά που θα τις διαμορφώσει σε επίπεδα άνω των 450 μερών ανά εκατομμύριο μέχρι το 2035. Ακόμα και αν οι εκπομπές ρύπων σταθεροποιηθούν πριν φτάσουμε το 2030 δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος συγκράτησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στα επίπεδα των δύο βαθμών Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής» αναφέρει ο Σεμπ Χένμπεστ, επικεφαλής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής του BNEF.

Με άλλα λόγια οι διαπραγματευτές των χωρών που θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα τον προσεχή Δεκέμβριο στο Παρίσι οφείλουν να προωθήσουν ακόμα πιο φιλόδοξες πολιτικές.

econews

Σχόλια