Ο περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2A βλέπει τις αλλαγές στη Γη

0
61

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) την Τρίτη  εκτόξευσε το δεύτερο μέλος ενός μεγάλου σχηματισμού δορυφόρων που παρακολουθούν τη Γη. Ο λόγος για τον Sentinel-2A που σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που χρησιμοποιεί ραντάρ, βλέπει τόσο το ορατό όσο και το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.

Το νέο μέλος του αστερισμού δορυφόρων Copernicus, ενός φιλόδοξου προγράμματος γεωσκόπησης για το οποίο η Ευρώπη θα δαπανήσει γύρω στα 8 δισ. ευρώ έως το 2020, εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα με πύραυλο Vega από το διαστημικό κέντρο του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα.

Ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά σε ύψος 786 χιλιομέτρων και θα διασχίζει το ίδιο σημείο του πλανήτη κάθε δέκα ημέρες.

Τα δεδομένα που θα καταγράφει σε πολλά μήκη κύματος, διαθέσιμα δωρεάν για όλους, θα επιτρέπουν την καταγραφή φυσικών και ανθρωπιστικών καταστροφών, μεταβολών στη χρήση γης και άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους. Χάρη στην υπέρυθρη όρασή του, ο δορυφόρος θα παρακολουθεί επίσης μεταβολές στη βλάστηση, και θα επιτρέπει στους γεωργούς να υπολογίζουν τις ανάγκες σε νερό και λιπάσματα.

Οι παρατηρήσεις του Sentinel-2A θα συμπληρώνουν έτσι τα δεδομένα από το ραντάρ του Sentinel-1A, τον πρώτο δορυφόρο του Copernicus, ο οποίος εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 2014.

Από το 2016, ο Sentinel-2A προγραμματίζεται να λειτουργεί συμπληρωματικά με τον πανομοιότυπο Sentinel-2B, περιορίζοντας το χρόνο κάλυψης ολόκληρου του πλανήτη στις πέντε μέρες.

Στην τελική του μορφή, ο αστερισμός του Copernicus θα περιλαμβάνει συνολικά 20 δορυφόρους.

Σχόλια