Δακτυλιώσεις νεοσσών πελαργών στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

0
109

Με επιτυχία δακτυλιώθηκαν στις 16 Ιουνίου για πρώτη φορά 20 μικροί νεοσσοί πελαργών (ciconia ciconia) σε πέντε φωλιές των προστατευόμενων περιοχών -Νεοχώρι, Λεσίνι, Πεντάλοφος του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου μαζί με τα στελέχη του, τον κ. Κασβίκη, Υπεύθυνο του Τμήματος Επόπτευσης- Φύλαξης και Εφαρμογών Διαχείρισης  και τον κ.Παλαιό, Επόπτη και Φύλακα του Φορέα, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της κ. Εύας Στετς, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκού πελαργού, προκειμένου να συνεργαστεί και να συμμετάσχει στην υλοποίηση της σχετικής δράσης.

Οι νεοσσοί λαμβάνονταν από τη κάθε φωλιά με πλήρως ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο που χρησιμοποιείται διεθνώς, δακτυλιώνονταν στο έδαφος και τοποθετούνταν ξανά αμέσως στη φωλιά. Η διαδικασία διαρκούσε από 5 ως 15 λεπτά, αναλόγως του πλήθους των νεοσσών και οι γονείς επέστρεφαν αμέσως.

Στην ολοκλήρωση των δακτυλιώσεων συνέβαλαν επίσης ο Περιβαλλοντολόγος  κ. Μαμάσης, οι ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου κκ. Νούλας και Γκανιάτσου), οι Εθελοντές – ΙBA Caretaker κκ. Πατερέκας, Καλλούτση, Ματζουράτου και Κουτσαύτης.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου με παροχή τεχνικού προσωπικού και σχετικού καλαθοφόρου.

Οι εργασίες πεδίου έληξαν με την επίσκεψη στο κέντρο πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης, όπου ο Πρόεδρος του Φορέα, κ. Περγαντής υποδέχτηκε την όλη ομάδα και ακολούθως ο Συντονιστής κ. Σελιμάς ενημέρωσε για την λειτουργία του Εθνικού Πάρκου με την παροχή έντυπου και ψηφιακού υλικού.

Σχόλια