Ενέργεια: οι εταιρείες άνθρακα και λιγνίτη σε «σπιράλ θανάτου»

0
64

Η χρηματιστηριακή αξία των πέντε μεγαλύτερων μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας της Ευρώπης καταποντίστηκε όταν αυτές ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους σε παρωχημένα επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα στον άνθρακα, υποστηρίζει μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία Carbon Tracker Initiative, οι πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εισηγμένες απόλεσαν το 37% της χρηματιστηριακής τους αξίας, ή 100 δισ. Ευρώ, από το 2008 ως το 2013.

Οι πέντε εταιρείες είναι οι γερμανικές E.ON και RWE, οι γαλλικοί κολοσσοί GDF Suez και Électricité de France (EDF) και η ιταλική Enel.

Οι εταιρείες αυτές παρέχουν το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά η απόδοση των μετοχών τους ήταν πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου του γερμανικού χρηματιστηρίου, το οποίο κατέγραψε κέρδη 18% κατά την ίδια περίοδο.

Μάλιστα, η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα και των πέντε εταιρειών όπως αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Coal: Caught in the EU Utility Death Spiral» (Άνθρακας: αιχμάλωτοι στο σπιράλ θανάτου των εταιρειών ενέργειας της ΕΕ).

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεταβολή των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά σηματοδοτεί την αδυναμία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα να εμφανίσουν θετικές χρηματοροές.

Τα κέρδη μειώθηκαν εξαιτίας της εξάρτησης από τον άνθρακα, την πολιτική στις ΑΠΕ, τα κόστη της τεχνολογίας, τη διατήρηση της ζήτησης σε σταθερά επίπεδα και τη μεταβαλλόμενη καταναλωτική συμπεριφορά.

Η χρήση του άνθρακα ως καύσιμο περιορίστηκε κατά 4,7% και ως πηγή ηλεκτροπαραγωγής κατά 4,2% από το 2008 ως το 2013. Κατά την ίδια περίοδο οι πέντε εταιρείες αύξησαν την εξάρτησή τους στον άνθρακα κατά 9%.

Μπορεί η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα να μειώθηκε κατά 4,2% από το 2008 ως το 2013, αλλά οι μεγάλες εταιρείες διατήρησαν τη «βρώμικη» ισχύ με την RWE να βασίζει το ήμισυ της παραγωγικής της ικανότητας στον άνθρακα στα τέλη του 2013.

Σχολιάζοντας την έκθεση, η E.ON έκανε ειδική μνεία στις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιεί στον κλάδο των ΑΠΕ, ενώ ο Μπράιαν Ρίκετς, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άνθρακα και Λιγνίτη (EuraCoal) στάθηκε στο γεγονός ότι δεν είναι μόνο οι εταιρείες άνθρακα που χάνουν τη χρηματιστηριακή τους αξία, αλλά και αυτές που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά όπως η Hanergy.

Μάλιστα επισημαίνει ότι η εξάρτηση του ενεργειακού τομέα από τις κρατικές επιδοτήσεις που παρέχονται στον κλάδο των ΑΠΕ ακυρώνει τα σχέδια για μια πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη αγορά και μας επιστρέφει σε καταστάσεις κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας.

econews

Σχόλια