ΑΠΕ 100% στις ΗΠΑ το 2050 – Το μεγάλο άλμα με φωτοβολταϊκά, αιολικά και υδροηλεκτρικά

0
142

Μπορεί οι αμερικάνοι να διαφωνούν σε ένα σωρό ζητήματα (Ρεπουμπλικάνοι vs Δημοκρατικοί, Ανατολική Ακτή vs Δυτική Ακτή,  New York Mets vs New York Yankees κ.ο.κ) ωστόσο υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο καταγράφεται συναντίληψη.

Αυτό είναι η ανάγκη μετάβασης σε ένα πράσινο ενεργειακό μέλλον: το 87% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι ΑΠΕ θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στο μέλλον, ενώ σε ποσοστό 74% υποστηρίζουν την παροχή κρατικών επιδοτήσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών, των αιολικών και των υπόλοιπων τεχνολογιών ΑΠΕ.

—100% ΑΠΕ στις ΗΠΑ

Ωστόσο, άλλο τα λόγια, οι επιθυμίες, τα ευχολόγια και οι προθέσεις και άλλο η πραγματικότητα. Είναι εφικτή μια τέτοια μετάβαση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου; Μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρηση Energy and Environmental Sciences απαντάει πως «ναι».

Η μελέτη περιγράφει αναλυτικά πώς κάθε επιμέρους Πολιτεία μπορεί να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο για 100% ΑΠΕ έως το 2050.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος για 80% ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Οι συγγραφείς της μελέτης κάνουν την υπόθεση ότι μέχρι το 2050, όλα τα νέα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά και ότι τα κτήρια θα λειτουργούν ως συστήματα ψύξης και θέρμανσης τροφοδοτούμενα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η μελέτη των επιμέρους πολιτειακών αναγκών και πόρων, περιλαμβάνει την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τον αριθμό των στεγών που μπορούν να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, το αιολικό δυναμικό συμπεριλαμβανομένου και του υπεράκτιου, τους υπάρχοντες υδροηλεκτρικούς πόρους και τη γεωθερμική ικανότητα, την οποία προτίθενται να εκμεταλλευτούν μόλις 13 Πολιτείες αυτή τη στιγμή.

Η αναλυτικές συστάσεις προς κάθε Πολιτεία είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την τεχνολογική «εφικτότητα» και την οικονομική βιωσιμότητα σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο διακυβέρνησης.

Ωστόσο, ίσως δεν είναι πρόβλημα ούτε τα χρήματα ούτε η τεχνολογία. «Τα βασικά εμπόδια είναι κοινωνικά και πολιτικά, αλλά και η απροθυμία των επιχειρήσεων να αλλάξουν. Ένας τρόπος να υπερπηδήσουμε αυτά τα εμπόδια είναι να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για το τι είναι δυνατό να γίνει» αναφέρει ο Μαρκ Ζ. Τζέικομπσον, καθηγητής πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Η μετάβαση σε μια ενεργειακή οικονομία που θα κινείται 100% από ΑΠΕ θεωρείται απαραίτητη για την ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά μπορεί να είναι και φθηνότερη από το υπάρχον καθεστώς.

«Εάν λάβεις υπόψη τα υγειονομικά και κλιματικά κόστη, καθώς επίσης και το αυξανόμενο κόστος των ορυκτών καυσίμων, οι ανεμογεννήτριες, τα υδροηλεκτρικά και τα φωτοβολταϊκά κοστίζουν το μισό σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα. Όπως θα διαβάσετε εδώ τα έχει πει και το γνωστό μας ΔΝΤ.

«Μια μετατροπή του ενεργειακού μοντέλου σε τέτοια κλίμακα θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας,  να σταθεροποιήσει τις τιμές των καυσίμων, να μειώσει το υγειονομικό κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να εξαλείψει τις εκπομπές ρύπων των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου μαζί με την Κίνα ρυπαντή στον κόσμο. Λίγα είναι τα μειονεκτήματα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, τουλάχιστον με τα επιστημονικά στοιχεία που διαθέτουμε» προσθέτει.

econews

Σχόλια